Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

INSTITUT ALTERNATIVA: Vrhovni sud odbio ili odbacio kao nedozvoljene skoro 65 odsto revizija koje je uložio Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa na pravosnažne presude protiv institucija čije interese zastupa


Vrhovni sud je odbio ili odbacio kao nedozvoljene skoro 65 odsto revizija koje je uložio Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa na pravosnažne presude protiv institucija čije interese zastupa, saopšteno je iz nevladine organizacije Institut alternativa IA.

Prema odlukama Vrhovnog suda objavljenim u prvoj polovini 2016. godine, od ukupno 94 revizije presuda koje je Zaštitnik uložio, njih 43 su odbijene kao neosnovane, dok je 11 revizija odbačeno kao nedozvoljeno.

Istraživač javnih politika IA, Aleksandra Vavić, navela je da je ta NVO došla do tih podataka pretragom odluka o revizijama na pravosnažne odluke koje je uložila tužena strana – Zaštitnik, u ime države Crne Gore, objavljenih na sajtu Vrhovnog suda.

"Revizija je vanredni pravni lijek koji se može uložiti protiv pravosnažne presude donesene u drugom stepenu. Zakon o parničnom postupku("Sl. list RCG", br. 22/2004, 28/2005 - odluka US i 76/2006 i "Sl. list CG", br. 47/2015 - dr. zakon i 48/2015), koji uređuje revizije, navodi da revizija nije dozvoljena u imovinsko-pravnim sporovima ukoliko vrijednost predmeta spora pobijanog dijela pravosnažne presude ili predmeta spora koju je tužilac u tužbi naveo ne prelazi deset hiljada eura", objasnila je Vavić.

Prema njenim riječima, uprkos toj jasnoj zakonskoj normi, službenici institucije koji štiti imovinsko-pravne interese Crne Gore, uložili su 11 takvih revizija.

"Ukupno je usvojeno je 28 revizija, ili 35 odsto, od čega je 15 predmeta vraćeno na prvostepeni sud na ponovni postupak, dok su u ostalih 13 slučajeva presude nižih sudskih instanci preinačene", precizirala je Vavić.

IA je, kako je dodala, istražio taj uzorak odluka u naporu da dodatno rasvijetli funkcionisanje institucije Zaštitnika, koje je izuzetno važno usljed već dijagnostifikovane niske odgovornosti organa javne uprave i visokog ceha, koji građani moraju da plate zbog toga.

"Posljednji izvještaj Zaštitnika, međutim, ne omogućava stvarni uvid u učinkovitost te institucije: njegov najveći dio zauzimaju tabelarni prikazi sporova, bez dodatnih objašnjenja. Godišnji izvještaji za 2012. i 2013. godinu nijesu dostavljeni Vladi na razmatranje, što ne samo da predstavlja kršenje zakonske obaveze izvještavanja i ozbiljnu zamjerku transparentnosti, već poređenje učinka ove institucije po godinama čini gotovo nemogućim", ocijenila je Vavić.

Nedavni izvještaj Državne revizorske institucije DRI pokazao je, kako je dodala, da je u periodu od 2012. do 2015. godine za troškove izvršenja sudskih presuda protiv države i njenih institucija isplaćeno preko 70 miliona eura, od čega je čak 30,25 odsto potrošeno na sudske troškove, 11, 2 odsto na zatezne kamate i 4,76 odsto na troškove izvršenja sudskih odluka.

"IA će, zajedno sa partnerima, nevladinim organizacijama Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Bonum, Natura i Novi Horizonti, u okviru projekta Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasluži!, koji sprovodimo uz podršku Evropske unije EU, dodatnu pažnju posvetiti pitanju odgovornosti u javnoj upravi", zaključila je Vavić.

Izvor: Izvor: Vebsajt CdM, 04.10.2016.