Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O TAJNOSTI PODATAKA: Novi koncept elektronske Vlade trebalo bi da otkloni nepravilnosti u načinu određivanja tajnosti podataka i omogući primjereniji pristup zainteresovanim licima


Primjena Zakona o tajnosti podataka ("Sl. list CG", br. 14/2008, 76/2009, 41/2010, 40/2011 - dr. zakon, 38/2012, 44/2012, 14/2013, 18/2014 i 48/2015) u Vladi i ministarstvima nailazila je na brojna osporavanja i predstavljala je loš primjer upravne prakse, saopštio je potpredsjednik Vlade, Milorad Vujović.

On je naveo da bi novi koncept elektronske Vlade trebalo da otkloni nepravilnosti u načinu određivanja tajnosti podataka i omogući primjereniji pristup zainteresovanim licima.

"Dosadašnja primjena Zakona, osobito od strane državne uprave – Vlade Crne Gore i resornih ministarstava, nailazila je na brojna osporavanja i predstavljala je loš primjer upravne prakse. Često su podaci označavani tajnim i ako je to bilo u direktnoj suprotnosti sa pravom javnosti da bude informisana. Zbog ovakvog odnosa učestale su otvorene sumnje da se iza zakonskog stanovišta "značajnije od interesa za slobodnim pristupom informacijama" zapravo kriju brojni službeni propusti i zloupotrebe javnih ovlašćenja", dodao je Vujović.

On smatra da postupak određivanja stepena tajnosti od strane ovlašćenog lica do sada nije u potpunosti bio jasan.

Prema riječima Vujovića, upotrebom novog koncepta elektronske uprave taj postupak bi postao transparentniji.

"Buduća Vlada Crne Gore u svom novom elektronskom upravljanju treba da ujednači praksu određivanja stepena tajnosti i ustanovi preglednu evidenciju o tajnim podacima. Svi organi državne uprave na svojim elektronskim prezentacijama moraju imati zaseban segment na kome će biti istaknute informacije o pripremnim radnjama o stvaranju podataka kojima će biti određen stepen tajnosti, objavljena rješenja kojima se određeni podatak označava tajnim ili kojim se ukida, odnosno mijenja oznaka tajnosti. Razlozi za tajnost podataka i rokovi u kojima oni važe svim zaintersovanim licima moraju biti lako dostupni i primjereno objašnjeni", naveo je on.

Izvor: Izvor: Vebsajt RTCG, 04.10.2016.