Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

SMANJEN BROJ TUŽBI IZ CG PRED EVROPSKIM SUDOM ZA LJUDSKA PRAVA: Ovaj Sud u predmetima protiv Crne Gore do sada nije ustanovio kršenje ljudskih sloboda i prava koje bi bilo sistemskog karaktera, već se radi o pojedinačnim slučajevima ugrožavanja ili povreda ljudskih prava i sloboda zaštićenih Evropskom konvencijom. Crna Gora blagovremno izvršava sve obaveze utvrđene presudama Evropskog suda, a Komitet ministara Savjeta Evrope kao nadzorni mehanizam ne razmatra nijedan predmet protiv Crne Gore na plenarnim zasijedanjima


Evropski sud za ljudska prava u predmetima protiv Crne Gore do sada nije ustanovio kršenje ljudskih sloboda i prava koje bi bilo sistemskog karaktera, već se radi o pojedinačnim slučajevima ugrožavanja ili povreda ljudskih prava i sloboda zaštićenih Evropskom konvencijom, konstatovali su predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Guido Raimondi i crnogorski ministar pravde Zoran Pažin.

Takođe, konstatovano je da Crna Gora blagovremno izvršava sve obaveze utvrđene presudama Evropskog suda za ljudska prava, a da Komitet ministara Savjeta Evrope kao nadzorni mehanizam ne razmatra nijedan predmet protiv Crne Gore na plenarnim zasijedanjima.

Iz Ministarstva pravde je saopšteno da je Raimondi istakao da je priliv predstavki iz Crne Gore znatno smanjen u odnosu na prethodne godine i da je ostao mali broj zaostalih predmeta. Stoga se, navodi se, može očekivati narednih mjeseci da u predmetima po predstavkama protiv Crne Gore neće biti onih starijih od godinu dana.

"Predsjednik Evropskog suda i ministar pravde su konstatovali da dobar vid saradnje između crnogorskih sudova i Evropskog suda predstavlja sekondiranje sudija koje podrazumijeva upućivanje mlađih sudija iz Crne Gore na rad u Registar Evropskog suda, radi sticanja prakse o evropskom konvencijskom pravu i prenošenje iskustva ostalim sudijama po povratku u Crnu Goru", saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Razgovarano je i o ratifikaciji Protokola 16 uz Konvenciju kojeg je do sada ratifikovalo samo šest država članica Savjeta Evrope, a Pažin je pozvao Raimondija u zvaničnu posjetu Crnoj Gori tokom naredne godine.

"Na sastanku sa generalnim direktorom Direktorata za ljudska prava i vladavinu prava Filipom Buajeom ministar Pažin je istakao da Ministarstvo pravde ima vrlo značajnu saradnju sa Savjetom Evrope i dragocjenu podršku te organizacije na unaprjeđenju vladavine prava, razvoju demokratije i zaštiti ljudskih prava, što ujedno predstavlja temelj evropskih i evroatlanskih aspiracija", navodi se u saopštenju.

Buaje je, kako je saopšteno, istakao da Crna Gora efikasno ispunjava obaveze i preporuke iz članstva u ovoj organizaciji, posebno u oblasti nezavisnosti pravosuđa, zaštite ljudskih prava i sloboda i borbi protiv korupcije.

Izvor: Izvor: Vebsajt RTCG, 03.10.2016.