Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PLANIRANJU PROSTORA I IZGRADNJI OBJEKATA: Predlogom zakona omogućeno je da lokalna samouprava, sagledavajući svoje razvojne potrebe i razvojne potrebe lokalne zajednice, inicira izmjene i dopune planskog dokumenta, aktivno učestvuje odmah nakon donošenja odluke o izradi planskog dokumenta, daje mišljenje na nacrt planskog dokumenta, učestvuje u reviziji nacrta planskog dokumenta, kao i da učestvuje u izradi urbanističkog projekta

05.09.2017.


Zajednica opština podržala je Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kojeg je Vlada utvrdila na sjednici od 31. avgusta, ocjenjujući da je napravljen reformski iskorak u pogledu prilagođavanja propisa savremenim stilovima života i tehnološkim dostignućima.

U saopštenju povodom Predloga zakona u čijoj izradi je Zajednica opština aktivno učestvovala, navodi se da će budući propis značajno ubrzati procedure ostvarivanja prava građana i privrednih subjekata pred javnopravnim organima, kao i dati puni doprinos ostvarivanju ustavnog načela jednakosti građana pred zakonom.

"U pogledu planiranja prostora, iako je predlagač zakona zadržao koncept centralizacije i koncentracije planskih dokumenata, postignut je izuzetno visok stepen involviranosti lokalne samouprave u postupku izrade planskih dokumenata. Tako je na osnovu sugestija Zajednice, Predlogom zakona omogućeno da lokalna samouprava, sagledavajući svoje razvojne potrebe i razvojne potrebe lokalne zajednice, inicira izmjene i dopune planskog dokumenta, aktivno učestvuje odmah nakon donošenja odluke o izradi planskog dokumenta, daje mišljenje na nacrt planskog dokumenta, učestvuje u reviziji nacrta planskog dokumenta, kao i da učestvuje u izradi urbanističkog projekta", navodi se u saopštenju.

Sveobuhvatnim sistemom finansiranja uređenja građevinskog zemljišta na načelima poreskog administriranja, s jedne strane, i raspodjele poreskog opterećenja prema ekonomskoj moći vlasnika građevinskog zemljišta i visini benefita koje ono produkuje, s druge strane, dat je, kako ocjenjuju u Zajednici opština, značajan reformski doprinos razvoju lokalnih zajednica, a samim tim unapređenju kvaliteta života i rada građana i funkcionisanja privrednih subjekata.

"Posebno je važno ukazati na činjenicu da je na predlog Zajednice opština utvrđena gradska renta, imajući u vidu da će lokalne samouprave na osnovu ovog prihoda biti u mogućnosti da kvalitetnije razvijaju infrastrukturu u dijelu objekata zajedničke komunalne potrošnje. Zadržavanje građevinske i upotrebne dozvole za kategoriju složenih inženjerskih objekata predstavlja dodatni mehanizam za zaštitu javnog interesa, kao i bezbjednost i sigurnost korisnika tih objekata", navodi se u saopštenju.

Zajednica opština će, kako se ističe, u daljem radu i u fazi implementacije Zakona nastajati da, u saradnji resornim ministarstvom, omogući dekoncentraciju poslova na lokalni nivo u dijelu realizacije planskih dokumenata, privremenih i pomoćnih objekata, kao i u dijelu nadzora nad sprovođenjem pojedinih zakonskih odredbi.


IZVOR: Vebsajt CdM, 02.09.2017.


Naslov: Redakcija