Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KONVERZIJI KREDITA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA CHF U EURE EUR: Amandmanom na Prijedlog zakona predviđeno da su komercijalne banke, odnosno treća lica, dužna da nakon konverzije kredira u eure, izvrše novi obračun kredita, odnosno potraživanja sa uračunatom fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou. Prijedlog podrazumijeva i da banke vrate preplaćeni novac klijentima koji su otplatili kredite


Pet poslanika u Skupštini Crne Gore podnijeli su nove izmijenjene amandmane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure EUR, kojima su ispravili zabunu oko kamate i ovoga puta je predložili fiksnu na 8,2 odsto.

Na taj način pokušaće da isprave štetu koja je napravljena prošle nedelje kada je predložen amandman kojim je predviđeno da se i na kamatu obračuna kamata i da ona dostigne 15 odsto.

U novom amandmanu se navodi da su komercijalne banke, odnosno treća lica, dužna da nakon konverzije kredira u eure, izvrše novi obračun kredita, odnosno potraživanja sa uračunatom fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou.

U amandmanu se, takođe navodi, da su banke dužne i da vrate preplaćeni novac klijentima koji su otplatili kredite ili su u redovnom režimu otplate.

Pri izračunavanju se neće primjenjivati odredbe Zakona o visini stope zatezne kamate navodi se u izmijenjenim amandmanima.

Izvor: Vebsajt RTCG, 03.09.2016.