Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZARADAMA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU: Nezavisni sindikat sudstva traži povećanje koeficijenta

05.08.2020.


Zaposleni u sudstvu dobili su prošle godine nezavisni Sindikat sudstva koji je osim poboljšanja materijalnog statusta svojih članova odnedavno pokrenuo inicijativu povećanja zarada i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora u ovoj grani.

Kako je Pobjedi kazao predsjednik ovog Sindikata Nikola Ćipović u ovoj organizaciji su svjesni situacije u kojoj se našla naša država usljed svjetske pandemije izazvane oboljenjem kovid-19.

"Sudstvo kao nezavisna grana vlasti dobila i nezavisni sindikat. Postoji prostor, naravno kada se naša ekonomija oporavi, za povećanje zarada u sudstvu. Nijesmo zadovoljni materijalnim položajem, jer namještenici i savjetnici imaju jako mala primanja za obim posla koji obavljaju", precizirao je Ćipović.

On pojašnjava u grupi poslova D u članu 22 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. list CG", br. 16/2016, 83/2016, 21/2017, 42/2017, 12/2018, 39/2018 - odluka US, 42/2018 i 34/2019) postoji mogućnost da: izuzetno od stava 1 ovog člana, za zaposlene u sudu, Državnom tužilaštvu i Sekretarijatu Tužilačkog savjeta koji su raspoređeni na radnim mjestima iz Grupe poslova D, koeficijenti složenosti poslova utvrdiće se aktom ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa na koji saglasnost daje Vlada.

"Upravo u ovom stavu Sindikat vidi šansu, jer naši zahtjevi su realni i smatramo da koeficijenti za zaposlene u sudstvu moraju biti veći", pojašnjava Ćipović.

Kako je podsjetio, 2016. godine Sindikat je uspio da poveća koeficijente za zaposlene sa srednjom školom za 0,45 odsto, dok za visokoškolce to nijesu uspjeli.

"Sindikat će nastaviti u narednom periodu borbu za povećanje zarada. Naši zahtjevi su realni i dosadašnja saradnja sa našim poslodavcima nam uliva optimizam da ćemo uspjeti da poboljšamo materijalni status zaposlenih u sudstvu. Svjesni smo situacije u kojoj se ekonomija i budžet naše države nalaze usljed pandemije kovida-19 i imaćemo razumijevanja za sve naredne korake i odgovore", kaže Ćipović.

Nedavno su dogovorili da korišćenje godišnjih odmora bude regulisano na način da svaki predsjednik suda obezbijedi zaposlenom da koristi ovo zakonsko pravo, shodno članu 83 Zakona o radu.

"Sudovi su i u otežanim uslovima zbog pandemije korona virusa u prvom polugodištu postigli dobre rezultate. Izuzetno je otežan rad iz razloga što su zaposleni u sudovima u svakodnevnom kontaktu i komunikaciji sa strankama", navodi Ćipović.

Dodaje da će u septembru početi pregovore o posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u sudstvu kojim će riješiti mnoge probleme, među kojima i plaćanja dežurstava, zimnice i drugo.

Prema njegovim riječima, Sindikat sudstva od osnivanja jača iz dana u dan.

"Sindikat ima više od 1.000 članova i njime je obuhvaćeno 70 odsto sudstva. Sindikat sudstva sačinjavaju: Vrhovni sud, Sudski savjet, Privredni, Apelacioni, Upravni i Viši sud u Podgorici, te osnovni sudovi - Podgorica, Ulcinj, Herceg Novi, Cetinje, Nikšić, Pljevlja, Rožaje, Kotor i Berane", kaže Ćipović, uz apel preostalim sudovima da se priključe Sindikatu i da kroz jedinstvenu borbu i zalaganje poboljšaju status zaposlenih u sudstvu.

Napominje i da imaju i dobru komunikaciju sa Vrhovnim sudom i Sudskim savjetom i njihovu podršku.

Pokrenuće inicijativu za gradnju stanova na sjeveru i jugu zemlje.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.08.2020.


Naslov: Redakcija