Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Saobraćajna kultura na niskom nivou, edukacija ali i sankcionisanje mladih vozača neophodne kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda

05.08.2020.


Smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i podizanje nivoa bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju možemo postići samo kroz razvijanje osjećaja odgovornosti, odnosno kroz unapređenje saobraćajne kulutre, kazao je pomoćnik načelnika Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Ilija Janjušević.

Janjušević je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, saopštio da je julu sedam osoba stradalo u saobraćajnim nesrećama, od kojih su četiri bile 2002. godište.

"To je nešto što treba da nas sve opomene, da svi treba da razvijemo odgvornost prema sosptvenom životu, ali i životu drugih učesnika u saobraćaja", kazao je Janjušević.

On je istakao da je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima ("Sl. list CG", br. 33/2012, 58/2014, 14/2017 - odluka US i 66/2019) propisano niz mjera koje se odnose samo na mlade vozače, odnosno one do 24 godine.

"Između ostalog, mladi vozač ne smije imati ni malo alkohola u organizmu, ne smije upravljati vozilom brzinom većom od 70 km/h iako je na nekom dijelu puta to ograničenje veće, ne smije upravljati mopedom brzinom većom od 40 km/h", naveo je Janjušević.

Cilj je, kako je kazao, da se edukacijom preventivno utiče na tu kategorija vozača.

"Naravno da ćemo kroz sankcionisanje pokušati da utičemo na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i da time smanjimo broj saobraćajnih nezgoda", rekao je Janjušević.

Prije desetak godina na crnogorskim putevima bilo je preko 100 smtrno stradalih, dok je sada taj broj značajno smanjen i ispod je 50.

Saobraćajna kulutura je na niskom novi, ali postoje pomaci.

"Ona je daleko od onog što želimo da vidimo. Nije dobro da neko poštuje propise samo zbog straha od sankcije. Cilj je da se oni poštuju jer su vozači razvili osjećaj odgvornosti, što su svjesni opasnosti koja ih očekuje prilikom upravljanja motornim vozilom", kazao je Janjušević.

Zabrinjava broj vozača pod dejstvom alkohola.

Najčešći prekršaji u saobraćaju su prekoračenje brzine, vožnja pod dejstvom alkohola i neporopisno preticanje.

"To su, ujedno, i najčešći razlozi zbog kojih dolazi do saobraćajnih nezgoda", dodao je Janjušević.

On je naveo da je u junu testirano 6.497 vozača, a da je 1.094 bilo pod dejstvom alkohola u koncentraciji većoj od dozvoljene.

"Čak 36 vozača je imalo preko 2 promila alkohola u krvi, a 37 je odbilo alkotestiranje. Za ove prekršaje je predviđena isključivo zatvorska kazna", kazao je Janjušević.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.08.2020.


Naslov: Redakcija