Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMJENE ZAKONA O IGRAMA NA SREĆU: Preciznije definisanje pitanja rada terminala u ugostiteljskim objektima, načina organizovanja lutrijskih igara, ukinuti sadašnju jednokratnu naknadu od dva miliona eura za otvaranje novih kazina i proširiti obuhvat on-lajn nadzora priređivača

05.07.2018.


Ministarstvo finansija priprema izmjene Zakona o igrama na sreću ("Sl. list RCG", br. 52/2004 i "Sl. list CG", br. 13/2007, 40/2011 - dr. zakon, 61/2013 i 37/2017) koje treba da preciznije definišu pitanje rada terminala u ugostiteljskim objektima, način organizovanja lutrijskih igara, ukinu sadašnju jednokratnu naknadu od dva miliona eura za otvaranje novih kazina i prošire obuhvat on-lajn nadzora priređivača.

Prema programu rada Vlade, izmjene bi trebalo biti usvojene u trećem kvartalu, odnosno do kraja septembra. Međutim, kako proljetno zasjedanje Skupštine završava 31. jula, a jesenje počinje tek u oktobru, moguće je da se izmjene zakona pripreme i usvoje već u julu ili da se sve odloži za jesen.

U mnogim zemljama EU postoje terminali za igre na sreću u ugostiteljskim objektima, a u Crnoj Gori su počeli da rade u 2013. godini. U zakonu piše da se oni mogu postavljali u "posebno uređenim prostorima", ali je 2013. na osnovu zahtjeva, tada jedinstvenog udruženja priređivača igara na sreću Montenegro bet, Ministarstvo finansija, na čijem čelu je bio Radoje Žugić, odobrava da se oni postavljaju i u ugostiteljskim objektima, bez izmjene zakona.

Kada su 2016. godine donijeti pravilnici o obavezi uvođenja on-lajn nadzora priređivača, na što se čekalo deset godina, Ministarstvo finansija, na čijem čelu je bio Raško Konjević, donosi pravilnik u kojem je navedeno da se oni nalaze i u ugostiteljskim objektima, da podliježu on-lajn nadzoru, kao i da u slučaju klađenja maloljetnika odgovara i vlasnik kafića i priređivač.

Ustavni sud u februaru 2017. ukida samo dio rečenice "i u ugostiteljskim objektima", uz obrazloženje da toga nema u osnovnom Zakonu o igrama na sreću. Ta odluka je objavljena u Službenom listu početkom aprila. Kako Ustavni sud nije rekao šta treba uraditi, Ministarstvo i Uprava za igre na sreću su njegovu odluku tumačili tako da od njenog objavljivanja ne izdaju nove koncesije za terminale u ugostiteljskim objektima, a da postojeće važe do njenog isteka - tri godine.

Ministarstvo treba da odluči na koji način će definisati njihov rad i dodatnu zaštitu od maloljetničkog klađenja. U zemljama EU, gdje postoje terminali, postoji praksa izdavanja kartica kojima se "otključava" terminal a koje se izdaju samo punoljetnim osobama.

Za proteklih pet godina država je od koncesije za terminale u ugostiteljskim objektima prihodovala deset miliona eura, a u prošloj godini dva i po miliona eura.

Lutrijskih igara nema od kraja 2016. godine kada je jedinom priređivaču Lutriji Crne Gore istekla već produžavana koncesija. Zbog nejasnoća u zakonu, koje je obilato koristio ovaj priređivač da bi i sportsku kladionicu registrovao kao lutrijsku i izbjegao plaćanje 500 eura po kladioničarskom mjestu, Ministarstvo nije objavilo novi poziv za davanje koncesije već će, kako je to najavljeno, to uraditi kada se ta oblast detaljno precizira izmjenama zakona.

On-lajn nadzorom sada su obuhvaćene kladionice sa terminalima i sajtovima za klađenje, automat klubovi i automat mašine u kazinima, dok ova vrsta državnog nadzora nije predviđena za lutrijske igre i igre na stolovima u kazinima. Moguće je da izmjenama obuhvat igara bude povećan, ali i precizirane određene norme kako se ne bi desilo da pojedini priređivači - Lutrija, Flesh&As i Džek pot već godinu izbjegavaju da pod nadzor stave svoje automat klubove.

Sada u Zakonu postoji obaveze da vlasnici novih kazina, prije dobijanja koncesije, uplaćuju jednokratnu naknadu od dva miliona eura. To se pokazalo kao preveliko opterećenje jer od tada nije otvoren nijedan novi kazino, što samo odgovara vlasnicima postojećih pet.

Postoje interesovanja investitora za otvaranje novih kazina u turističkim naseljima poput Porto Montenegra i Luštice, zbog čega će Ministarstvo vjerovatno ukinuti ovu naknadu. Kazina osim nje plaćaju i godišnju od 50.000 eura i varijabilnu od 10 odsto na razliku u uplatama i isplatama. Svih pet kazina je za ove koncesije lani platilo 1,8 miliona eura.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Goran Kapor, 02.07.2018.


Naslov: Redakcija