Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CG ISPUNJAVA OBAVEZE IZ ČLANSTVA U STO

05.07.2017.


Crna Gora je odlučna da nastavi s dinamikom ispunjavanja obaveza iz evropske agende i da doprinosi trgovinskim aranžmanima i usklađivanju s međunarodnim obavezama koje proističu iz Svjetske trgovinske organizacije (STO), poručio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

On boravi u radnoj posjeti Ženevi, gdje će imati više bilateralnih susreta s predstavnicima STO, Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu, Svjetskog ekonomskog foruma i učestvuje na redovnom zasijedanju Komiteta za pregled trgovinskih politika Evropske unije.

Tokom prvog dana posjete ministar Pejović je imao sastanak s generalnim sekretarom Svjetske trgovinske organizacije Robertom Azevedom, s kojim je razmijenio mišljenje u vezi sa aktuelnim dešavanjima i budućim planovima u ekonomsko – finansijskom dijelu pregovora za XI ministarsku konferenciju koja se u decembru održava u Buenos Airesu, te redovnim obavezama koje Crna Gora ima po osnovu članstva u STO-u.

"Ministar Pejović se susreo i sa šefovima delegacija i predsjedavajućim ključnih STO tijela, šefom delegacije SAD-a pri STO -u Kristoferom Vilsonom, šefom delegacije Japana pri STO-u Junićijem Iharom, šefom delegacije Južne Afrike pri STO-u Ksavijerom Karimom, kao i šefom delegacije EU pri STO-u Markom Vanhojkelenom. Ministar Pejović je istakao da ispunjavanje obaveza iz članstva u STO-u ima direktan pozitivan uticaj na razvoj unutar pregovaračkih poglavlja, a samim tim i na ukupan proces pridruživanja EU i Crne Gore. On je prenio da će Crna Gora nastaviti dalju liberalizaciju nacionalnog trgovinskog režima i obezbjeđenje transparentnog i podsticajnog okruženja za domaće i strane kompanije", navodi se u saopštenju.

Generalni direktor Azavedo je čestitao na uspjesima u pregovaračkom procesu s EU i izrazio zadovoljstvo zbog posvećenosti Crne Gore obavezama koje proističu iz dva komplementarna procesa - integracije u EU i članstva u STO.

"Takođe, istakao je uspjeh aktivnosti i konstruktivnu saradnju koju STO ima sa Stalnom misijom Crne Gore pri ovoj međunarodnoj organizaciji. On je ponovio podršku Crnoj Gori u njenim daljim koracima na usklađivanju sa standardima EU i ponudio i ekspertsku podršku u pregovaračkim oblastima koje dotiču obaveze koje proističu iz članstva u ovoj organizaciji. Ministar Pejović je poručio da je, pristupanjem STO-u, Crna Gora demonstrirala svoju odlučnost za izgradnju konkurentne i dinamične ekonomije, te njene postepene integracije u globalnu ekonomiju", navode iz Ministarstva evropskih poslova.

U razgovorima s predstavnicima Svjetskog ekonomskog foruma, članom Borda Foruma Filipom Roslerom i izvršnom direktoricom Martinom Larkin, ministar Pejović je razmotrio mogućnosti dalje saradnje, naročito u oblasti nauke i povezivanja mladih.

U tom smislu, Pejović je informisao o posvećenosti Crne Gore ovim oblastima te aktivnostima koje smo na liniji prioriteta berlinskog procesa preduzeli u tom dijelu i naglasio značaj dinamiziranja odnosa sa Svjetskim ekonomskim forumom.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 03.07.2017.


Naslov: Redakcija