Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SUDOVIMA: Nacrt zakona biće povučen iz procedure

05.06.2019.


Završena javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, koju je 13.maja raspisalo Ministarstvo pravde. Međutim, nakon reakcije Advokatske komore, koja tvrdi da predložene izmjene nisu u skladu sa interesom građana i preporukama EU, potpredsjednik Vlade i Ministar pravde, Zoran Pažin, njenom je predsjedniku, Zdravku Begoviću, obećao da će sporni tekst biti povučen iz dalje procedure.

Advokati Južne regije, okupljeni u Advokatskoj komori Crne Gore, prošle su nedjelje alarmirali bokeljsku javnost i pozvali građane da se uključe u javnu raspravu o Nacrtu zakona. Jedna od izmjena koje donosi taj nacrt je teritorijalna prekompozicija sudova, što nije u interesu građana Boke, ni u saglasju sa preporukama EU za racionalizaciju pravosudne mreže, tvrde advokati.

Prebacivanje nadležnosti za teritoriju Opštine Budva sa Osnovnog suda u Kotoru na Osnovni sud u Cetinju u perspektivi vodi ukidanju suda u Kotoru, gradu u kojem sudovi djeluju duže od 600 godina. Članica Upravnog odbora Advokatske komore, advokatica Danijela Radulović iz Kotora, objašnjava:

"Prema podacima iz 2016.godine, 54% predmeta Osnovnog suda u Kotoru odnosilo se na teritoriju opštine Budva. To znači da bi predloženom prekompozicijom nadležnosti sudova, Osnovni sud u Kotoru izgubio više od pola predmeta. To bi u perspektivi dovelo do toga da postane nerentabilan, što bi rezultiralo gašenjem ovog suda. Posljedice takve situacije trpjeli bi prije svega građani, jer se sud i formira za potrebe građana, a prema kriterijima- broju stanovnika, geografskoj udaljenosti i tako dalje. To bi naravno bilo i na štetu radnika Osnovnog suda u Kotoru, i advokata, dakle, imalo bi dalekosežne posljedice."

Advokatica Radulović objašnjava da je predlog teritorijalne prekompozicije sudova dat bez prethodne analize, te nije u skladu sa preporukama Evropske Unije, na koje se predlagač zakona poziva.

"Za ovakav predlog ne postoji ni jedna ozbiljna analiza koja bi opravdala da se sudu Cetinje, koji je sada mali sud sa veoma malim brojem predmeta, dakle nerentabilan sud, prebacivanjem dijela nadležnosti Osnovnog suda u Kotoru opravda opstanak. Prema uputama Evropske unije, bilo bi rentabilno da se taj sud pripoji teritorijalno bližem Osnovnom sudu u Podgorici, a ne da se njegov opstanak obezbjeđuje time što će Osnovni sud u Kotoru postati ekonomski neopravdan. Mi nemamo analizu takvog predloga- koji su to razlozi, kvalitativni i kvantitativni, koji to opravdavaju? Tačno je da je EU predložila racionalizaciju pravosudne mreže. Prema izvještaju koji su pripremila nevladina organizacija koja se bavi ovom temom, Akcije za ljudska prava, na 100.000 stanovnika u zemljama članicama EU dolazi 21 sudija. U Crnoj Gori imamo 41 sudiju. EU predlaže da se smanji broj sudova ukidanjem onih koji su nerentabilni. Čak su i naveli da su to sudovi u Danilovgradu, Žabljaku, Plavu. Dakle, racionalizacija koju predlažu se ne odnosi na teritorijalno prestrojavanje sudova", objašnjava Radulovićeva, zahvaljujući se građanima koji su prepoznali važnost ovog pitanja i uključili se u javnu raspravu dostavljanjem velikog broja primjedbi na Nacrt zakona.

Advokatska komora je zvanično podržala advokate Južne regije, a njen predsjednik, Zdravko Begović, ovim se povodom sreo sa potpredsjednikom Vlade, ministrom pravde, Zoranom Pažinom.

"Na sastanku sa ministrom Zoranom Pažinom predsjednik Advokatske komore, Zdravko Begović, tražio je da se ovaj Nacrt povuče iz procedure, da se primi delegacija Advokatske komore sa predstavnicima iz Južne regije, i da zajednički damo neke kriterije koji bi bili opravdani za racionalizaciju pravosudne mreže. Našem predsjedniku, gospodinu Begoviću, potpredsjednik Vlade je dao informaciju da će se povući taj predlog i da dalji koraci u kreiranju izmjena Zakona o sudovima neće biti preduzeti bez dogovora sa Advokatskom komorom."


IZVOR: Vebsajt Radio Tivat, 03.06.2019.


Naslov: Redakcija