Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SOCIJALNOJ I DJEČJOJ ZAŠTITI: Osim korisnika socijalne pomoći pravo na dječiji dodatak pripada i djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta roditelja koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih

05.06.2018.


Visinu dječijeg dodatka trebalo bi prilagoditi stvarnim mjesečnim potrebama djece u Crnoj Gori. Osim korisnika socijalne pomoći pravo na dječiji dodatak, treba da pripada djeci osnovnog i srednjoškolskog uzrasta čiji se roditelji nalaze se na evidenciji nezaposlenih prema usvojenim izmjenama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti ("Sl. list CG", br. 27/2013, 1/2015, 42/2015, 47/2015, 56/2016, 66/2016, 1/2017, 31/2017 - odluka US, 42/2017 i 50/2017), ukazali su iz Banke hrane.

Iz Banke hrane podsjećaju da prema studiji o siromaštvu iz 2011. u Crnoj Gori više od 15.000 djece živi u siromaštvu.

"Imajući u vidu povećanje cijena, eskalaciju sive ekonomije i povećanje stope nezaposlenosti, realno je očekivati da se broj djece koja žive u siromaštvu dodatno povećao", navodi se u saopštenju.

Iz Banke hrane ističu da su svakodnevnim aktivnostima uočili da su posebno ugrožena djeca u porodicama sa jednim roditeljemčiji članovi imaju invaliditet.

"Materijalno obezbjeđenje porodice ne može da pokrije 50 odsto elementarnih potreba i ne omogućava roditeljima da djecu izvuku iz siromaštva. Osim korisnika socijalne pomoći pravo na dječiji dodatak treba da pripada djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta roditelja koji ne ostvaruju prihod ni po kom osnovu, a nalaze se na evidenciji nezaposlenih prema usvojenim izmjenama Zakona", ističu iz Banke hrane.

Visinu dječijeg dodatka, dodaju, trebala bi prilagoditi stvarnim mjesečnim potrebama djece u Crnoj Gori.

"Uvećanjem dječijeg dodatka (prije godinu dana) za djecu korisnike MOP-a za 20 odsto (pa sada iznosi 23 eura), a mogu da ga koriste maksimalno troje djece u porodici nije se mnogo popravio materijalni položaj djece", navodi se u saopštenju.

Iz Banke hrane poručuju da je dječiji dodatak slika socijalnog statusa djece i porodice u Crnoj Gori.

"Siromaštvo, glad, nasilje među djecom, smanjenje dječije smrtnosti, dostupnost zdravstvene zaštite svoj djeci, pomoć materinstvu i podrška porodici samo su neka od gorućih pitanja društva, koje bi državni organi Crne Gore potpisnice Konvencije UN o pravima djeteta, morali da riješe", zaključuju iz te NVO.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 01.06.2018.


Naslov: Redakcija