Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: U Studentskom parlamentu Univerziteta CG zadovoljni Nacrtom zakona

05.06.2017.


Činjenica da su u Nacrt zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju unijeti glavni predlozi Studentskog parlamenta, a kojih nije bilo prije javne rasprave o tekstu Zakona, kako kažu iz krovne organizacija studenata državnog univerziteta, pokazatelj je spremnosti nadležnih državnih organa, prvenstveno Ministarstva prosvjete, da pozitivno odgovore na zahtjeve studenata za unaprjeđenjem kvaliteta studiranja u Crnoj Gori.

"Smatramo pohvalnim što je Ministarstvo uvažilo sve one razloge zbog kojih je Studentski parlament ranije saopštio da Nacrt zakona, dat na javnu raspravu, nema podršku studenata. Naime, u konstruktivnom dijalogu sa Ministarstvom, dogovoreno je da se uvede prijemni ispit na master studijama, što će omogućiti najboljim studentima da upišu ove studije na konkurentskoj osnovi, ali i spriječiti situaciju tzv. "pranja diploma", odnosno zauzimanje mjesta diplomcima državnog univerziteta od strane diplomaca privatnih univerziteta iz Crne Gore i regiona. Takođe, prvi put, Zakon će prepoznati tri redovna roka, odnosno januarski, junski i septembarski, koji je do sada bio tretiran kao "dodatni", a ne redovni ispitni rok. Svaki rok će imati po dva ispitna termina, što znači da će studenti imati praktično šest ispitnih rokova, jer ćemo se na nivou ustanove zalagati da se u svim ispitnim rokovima mogu polagati svi ispiti prijavljeni na početku studijske godine. Isto tako, pitanje raspodjele poena i organizacije predispitnih obaveza sada će biti u domenu nadležnosti ustanova visokog obrazovanja. Rješenje da se sadašnji specijalisti izjednače sa masterima u pogledu prava na zapošljavanje je takođe dobra mjera, pogotovo jer će specijalisti imati i mogućnost da se doškoluju, upisom na drugu godinu master studija po novom modelu studiranja", pojašnjavaju iz Studentskog parlamenta.

Dalje kažu da je finansiranje prvog i drugog nivoa studija iz državnog budžeta veliki iskorak, a studenti očekuju i težnju nadležnih ka sličnom modelu i na doktorskim studijama, što treba implementirati u nekom narednom zakonskom rješenju.

"Posebno dobro rješenje iz izmjena zakona je jačanje uloge praktične nastave, kao i princip rangiranja ustanova. Ocjena stepena usaglašenosti studija za upis na master i doktorske u domenu nadležnosti ustanove će takođe ojačati mjere za kvalitetnijim naprednijim nivoima studija", navode iz Studentskog parlamenta.

Uz jačanje mehanizama unaprjeđenja i upravljanja kvalitetom, u Studentskom parlamentu očekuju efektniji i produktivniji rad Savjeta za visoko obrazovanje, te profesionalnost Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja koja će se tek formirati, a u kojoj će Studentski parlament, vjeruju, imati svog predstavnika kako bi studenti u kontinuitetu bili uključeni u evaluaciju i kontrolu, što su preduslovi za podizanje kvaliteta studija na viši nivo.

"Sve novine u Zakonu o visokom obrazovanju treba da budu dosljedno implementirane jer samo tako će se smisao izmjena ostvariti. U tom dijelu, Studentski parlament od Ministarstva prosvjete i Univerziteta Crne Gore očekuje partnerski odnos koji će za rezultat imati kvalitetniji sistem crnogorskog visokog obrazovanja koji će svršenim visokoškolcima omogućiti veća znanja, vještine i brže zapošljavanje", zaključuje se u saopštenju studentske organizacije.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 01.06.2017.


Naslov: Redakcija