Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA CG: Utvrđen Predlog zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom: Predviđena kazna do 10.000 eura


Vlada je na sjednici održanoj 4. juna 2015.godine utvrdila Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom (OSI), kojim se propisuju sankcije za počinjenu diskriminaciju kao vid prekršajne zaštite.

Direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Blanke Radošević Marović, rekla je da je Vlada usvojila Prijedlog koji uvodi i nove posebne oblike diskriminacije, a da je posebno naglašen koncept prekršajne zaštite.

Ona je kazala da je umjesto 500 eura za pravna lica, kao minimalni iznos predviđeno 10 hiljada eura, čime je značajno uvećana najmanja kazna koja se može izreći pravnom licu za počinjenu diskriminaciju prema OSI.

"Kada su u pitanju preduzetnici, taj donji prag je podignut na minimalnih pet hiljada eura, što će biti značajno za efikasnu implementaciju za postizanje standarda predviđenih tim aktom", rekla je Radošević Marović nakon sjednice Vlade.

Prema riječima Radošević Marović, primjena zakona i standardi postignuti tim aktom proizvešće obaveze u drugim resorima kako bi se obezbijedila puna zaštita od diskrimancija OSI.

"Donešenjem Zakona o ratifikaciji Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invalididtetom Crna Gora se obavezala da će učiniti sve na poboljšanju ljudskih prava tih osoba, odnosno njegovim punim ostvarivanju bez obzira na invalididtet, bez diskriminacije", navela je Radošević Marović.

Zato se, obrazložila je, ušlo u posao izrade novog zakona osoba sa invaliditetom kako bi se zakonskom regzulativom uvela pravila ponašanja cijele zajednice prema toj društvenoj grupi.

"Predviđeno je da se zabranjuje govor mržnje i omalovažavanja osoba sa invaliditetom. U potpunosti je definisano šta se smatra diskriminacijom u javnom prevozu a nastoji se obezbijediti pristup kvalitetnim i savremenim pomagalima kojima treba da se postigne najveći mogući stepen pokretljivosti OSI", rekla je Radošević Marović.

Precizirana je i diskriminacija u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Izvor: Vebsajt CDM, 04.06.2015.