Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

5. MAJA INFO DAN U BIJELOM POLJU POVODOM PROGRAMA PODSTICANJA RAZVOJA KLASTERA U CRNOJ GORI ZA 2016. GODINU


Ministarstvo ekonomije organizuje u četvrtak, 05. maja 2016. godine u Bijelom Polju Info dan za predstavnike klastera zainteresovanih da konkurišu za sredstva po osnovu "Programa podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za 2016. godinu". Info dan će biti održan u zgradi Ekonomskog fakulteta (Ul. Slobode bb),sa početkom u 11:00 časova, a učesnici će moći da dobiju sve informacije i pojašnjenja u vezi procesa konkurisanja, popunjavanja dokumentacije i dodjele sredstava.

Podsjećamo da je Ministarstvo ekonomije raspisalo Javni poziv za učešće u "Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za 2016. godinu".

Odobrena pomoć od strane Ministarstva ekonomije je do 50%, odnosno do 65% (uvećano za 15% klasterima iz manje razvijenih jedinica lokalne samouprave) ukupnih opravdanih troškova, u iznosu najviše do 10.000 EUR (bez PDV-a), po jednom aplikantu i Projektu. Raspoloživa sredstva u 2016. godini za realizaciju ovog Programa su 50.000 EUR.

Cilj Programa je finansijska podrška efikasnijem funkcionisanju inovativnih klastera i njihove bolje promocije, u pravcu ostvarivanja bolje konkurentske pozicije malih i srednjih preduzeća na nacionalnom i međunarodnom tržištu. 

Opravdani troškovi podrazumijevaju troškove ulaganja u nematerijalnu i materijalnu imovinu, izuzev IT opreme i saobraćajnih sredstava kao i operativne troškove koji podrazumijevaju troškove osoblja i administrativne troškove, uključujući režijske troškove, koji se odnose na podsticanje klastera da bi se olakšala saradnja, razmjena informacija i pružanje ili usmjeravanje usluga poslovne podrške, promovisanje klastera i upravljanje objektima klastera, organizaciju programa obuka, radionica i konferencija. 

Strateški prioritetne djelatnosti koje su predmet sufinansiranja obuhvataju poljoprivrednu proizvodnju i preradu, osim primarne poljoprivrede, drvopreradu, ostale proizvodne djelatnosti, turizam i ugostiteljstvo.

Poziv je otvoren do 26. maja 2016. godine.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo ekonomije, 04.05.2016.