Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNIM IZVRŠITELJIMA: Jedna od novina u Zakonu odnosi se na disciplinske povrede i mjere, te je njime predviđena dvostepenost prilikom odlučivanja o disciplinskoj odgovornosti. Izmjenama su precizirane norme koje se odnose na protivizvršenje i revidirane odredbe u kojima sud, odnosno javni izvršitelj postupa donoseći rješenje umjesto zaključka

05.04.2017.


Hapšenje bivšeg predsjednika Komore javnih izvršitelja Siniše Mugoše zbog sumnje da je zloupotrebom položaja navodno Crnogorski Telekom oštetio za više stotina hiljada eura još jednom je otvorilo pitanje ovlašćenja koja je država dala izvršiteljima i efikasnost mehanizama kontrole njihovog rada.

I Mugošin prethodnik Aleksandar Zloković takođe je završio sa "lisicama" na rukama zbog sumnje da je državu oštetio za nekoliko stotina hiljada eura.

Ova dva slučaja su najekstremnija, a nema podataka koliko je prijava građana protiv sudskih izvršitelja zbog njihovog nezakonitog postupanja.

Institut javnog izvršitelja u Crnoj Gori je počeo da se primjenjuje 2014. godine, a cilj je bio da doprinesu efikasnijem, bržem i kraćem postupku izvršenja, rasterećenju sudova, profesionalnijem i stručnijem obavljanju poslova izvršenja i u krajnjem doprinesu poštovanju prava na suđenje u razumnom roku.

Ubrzo se, međutim, ispostavilo da ne služe svrsi i da postoje brojne "rupe u zakonu" koje su neki od njih iskoristili za nezakonitu dobit. Zbog svih manjkavosti koje su pratile rad izvršitelja Vlada je već nakon dvije godine njihovog rada bila prinuđena da krene u izmjene zakonske regulative, a prošle sedmice u Skupštini je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim izvršiteljima.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin istakao je u parlamentu da je, pored ostalog, do izmjena moralo doći kako bi se pooštrili uslovi za izbor javnih izvršitelja, jer dio njih nije odgovorio zadatku.

Dvojica od trojice dosadašnjih predsjednika Komore sudskih izvršitelja završila su u pritvoru.

"Pojedini javni izvršitelji misle da je obavljanje javne izvršiteljske službe privatno pravo, a ne ono kojim se štiti i ostvaruje javni interes, pa je Ministarstvo pravde pooštrilo uslove za njihovo imenovanje", ukazala je generalna direktorka Direktorata za pravosuđe Marijana Laković Drašković.

Ministarstvo je od 2014. podnijelo čak 15 prijedloga za pokretanje disciplinskog postupka protiv izvršitelja.

"Jedan od njih je razriješen i to prvi predsjednik Komore. Izrečeno je nekoliko novčanih kazni i opomena, dok je jedan javni izvršitelj, protiv kojeg je bilo pokrenuto nekoliko disciplinskih postupaka, prije okončanja disciplinskog postupka podnio ostavku", rekla je Laković Drašković.

Naglasila je i da je Ministarstvo o postupanju pojedinih javnih izvršitelja obavijestilo nadležno državno tužilaštvo.

"Činjenica da je javni izvršitelj uhapšen dodatno nas je zabrinula", istakla je Laković Drašković.

Upravo zbog ovakvih i sličnih slučajeva, jedna od novina u Zakonu odnosi se na disciplinske povrede i mjere, te je njime predviđena dvostepenost prilikom odlučivanja o disciplinskoj odgovornosti.

"Obezbijediće se ravnomjerna raspodjela predmeta u kojima se kao izvršni povjerioci pojavljuju državni organi, organi državne uprave, lokalne samouprave i uprave i drugi subjekti koji obavljaju javna ovlašćenja, kao i privredna društva u kojima je država većinski vlasnik kapitala", rekla je ona.

Kako je Laković-Drašković pojasnila, izmjenama su precizirane norme koje se odnose na protivizvršenje i revidirane odredbe u kojima sud, odnosno javni izvršitelj postupa donoseći rješenje umjesto zaključka.

"Uvedena su i nova rješenja na koja je ukazala sudska praksa, čime će sam postupak izvršenja biti kvalitetniji i efikasniji", najavila je ona. Unaprijeđeni su i uslovi za imenovanje javnih izvršitelja, pa oni koji nemaju položen pravosudni, odnosno izvršiteljski ispit, moraju to uraditi u roku od godinu dana.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 03.04.2017.


Naslov: Redakcija