Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DO 2021. UVODI SE REGISTAR PEDOFILA

05.02.2019.


Crna Gora bi do kraja 2021. trebalo da dobije registar pedofila, odnosno lica osuđenih za krivična djela protiv polne slobode učinjenih nad djecom. To je plan naveden u izvještaju o sprovođenju Strategije za prevenciju i zaštitu djece od nasilja, koji je objavljen nakon sjednice Vlade u četvrtak. Uspostavljanje registra pedofila prošle je godine iniciralo Udruženje "Roditelji".

Osim registra pedofila, u naredne dvije godine, trebalo bi da bude formirana i nacionalna Dječija kuća za djecu žrtve nasilja, dodaje se u dokumentu. Kao jedan od izazova, navodi se i formiranje odjeljenja dječje i adolescentne psihijatrije, kao i razvijanje kvalitetnih usluga za rad sa počiniocima nasilja nad djecom.

Kao glavni cilj koji bi institucije trebalo da ispune do 2021, navodi da je neophodno "za svu djecu u Crnoj Gori omogućiti unaprijeđenu zaštitu od svih oblika nasilja, uključujući zanemarivanje i eksploataciju".

U izvještaju se podsjeća da su u proteklom periodu, pored ostalog, u Predlog zakona o radu unijete izmjene u dijelu zabrane zapošljavanja u radu sa djecom lica osuđivanih za djela seksualnog iskorišćavanja i seksualne zloupotrebe djece.

Donijet je i novi Protokol o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u porodici, a za potrebe nacionalne dječije telefonske linije, kao nove usluge, pri Dječijem domu u "Bijeloj" adaptirane su prostorije i nabavljena oprema. U dokumentu se podsjeća i da je u toku uspostavljanje usluge "Prihvatilište za zaštitu djece od nasilja u porodici".

U naredne dvije godine trebalo bi da svaki policijski centar i odjeljenje bezbjednosti dobiju odvojene sobe za razgovor sa djecom, koje će biti odvojene od počinitelja i drugih lica.

Odvojene sobe su planirane i za sudove i tužilaštva, a za poseban način saslušanja već su savremeno opremljene dvije sudnice u Višem sudu u Podgorici. U izvještaju se dodaje i da Osnovni sud u Podgorici i Kotoru posjeduju posebnu prostoriju za saslušanje putem video-linka. U narednom periodu biće, kako se navodi u dokumentu, pored ostalog, neophodno finalizovati zakonski okvir, umrežiti aktivnosti pojedinih resora - usluge u okviru zdravstvene i dječije zaštite i timove centara za socijalni rad i stručne službe škola, kao i razviti nedostajuće službe i usluge, te osnažiti podršku porodici.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Damira Kalač, 02.02.2019.


Naslov: Redakcija