Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZA TRI GODINE NAPLAĆENO 3 MILIJARDE EURA POREZA

05.02.2019.


Ukupna bruto naplata poreza je tokom prethodne tri godine iznosila tri milijarde eura, čime je plan premašen za 122 miliona eura, saopštio je direktor Poreske uprave (PU) Miomir M. Mugoša.

On je na sastanku sa predsjednikom Privredne komore (PKCG), Vlastimirom Golubovićem, koji je održan u srijedu, predstavio efekte primjene Plana za upravljanje poreskim dugom koji je do sada rezultirao smanjenjem njegovog nivoa za više od 167 miliona eura.

"Samo kroz reprogram je naplaćeno 45 miliona", precizirao je Mugoša.

On je najavio da će se sa tim mehanizmom otplate dugova nastaviti i u narednom periodu, ali i da će PU intenzivirati predlaganje stečajnog postupka za poreske obveznike kojima su ukinuta rješenja o reprogramu.

"Očekujemo da se nastavi dinamika smanjenja poreskog duga za 15 do 20 miliona eura godišnje", ukazao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, crnogorska privreda ima ozbiljan fiskalni potencijal.

"Poštovanjem propisa, kvalitetnom kontrolom i adekvatnim mehanizmima naplate mogu se ostvariti još bolji rezultati u ovoj oblasti", rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, u periodu koji slijedi radiće se na legislativi potrebnoj za uspostavljanje poreske policije, čija će aktivnost značajno doprinijeti većoj disciplini u toj oblasti.

Na sastanku je ocijenjeno da se ogroman fiskalni potencijal nalazi u prevođenju poslovanja iz sive zone u legalne tokove.

"Suzbijanje sive ekonomije zahtijeva zajedničko djelovanje državnih institucija i privrede", ocijenjeno je na sastanku.

Golubović je saopštio da je Memorandum o saradnji te dvije institucije, koji je potpisan prošle godine, Komori omogućio da koristi podatke PU, što je doprinijelo još kvalitetnijem sagledavanju stanja crnogorske privrede.

Rezultat toga je analiza koju je PKCG predstavila krajem prošle godine, na sastanku sa premijerom Duškom Markovićem.

"Ovaj dokument nastao je i na osnovu obilaska 1,4 hiljade preduzeća iz svih crnogorskih opština, upoznavanja sa njihovim poslovanjem i izazovima sa kojima se srijeću, što je aktivnost koju će Komora nastaviti i u ovoj godini", rekao je Golubović.

Istraživanje je ukazalo na postojanje aktivnosti u sivoj zoni, koja je najizraženija na tržištu rada.

Prema riječima Golubovića, osim borbe protiv sive ekonomije, jedno od osnovnih zalaganja privrednika je za smanjenje doprinosa na zarade zaposlenih, što bi njihovo poslovanje značajno rasteretilo troškova.

Komora će, kako je najavio, u ovoj godini tražiti izmjenu još nekoliko propisa, kako bi se dobila održiva rješenja u skladu sa potrebama privrede.

Između ostalog, tražiće da se nižom stopom poreza na dodatu vrijednost (PDV), od sedam odsto, oporezuju svježa riba, jaja i mesne prerađevine, kao i usluge pripremanja i usluživanja hrane u svim hotelima.

"Tražićemo i da se preduzeća oslobode poreza na dio dobiti koji reinvestiraju u proširenje kapaciteta i tako doprinose otvaranju novih radnih mjesta, te da se smanji raspon poreza na nepokretnosti za proizvodne objekte, koji po opštinama varira od 0,2 odsto do jedan odsto", zaključio je Golubović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 02.02.2019.


Naslov: Redakcija