Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJE 27: Finansijska konstrukcija za infrastrukturne projekte u ovoj oblasti životne sredine preko milijardu eura, a uključuje djelovanje aktera na državnom i lokalnom nivou po pitanjima koja se odnose na kvalitet vazduha, klimatske promjene, upravljanje otpadom, upravljanje vodama, zaštitu prirode, industrijsko zagađivanje, hemikalije, buku i civilnu zaštitu

05.02.2018.


Javnu tribinu na temu "Crna Gora i EU, Poglavlje 27: Životna sredina i klimatske promjene", obilježila je rasprava o dosadašnjim rezultatima, postignutim u okviru pomenutog pregovaračkog poglavlja i spremnosti Crne Gore da tokom pregovora sa EU u ovoj oblasti obezbijedi najpovoljnije uslove za njene građane. U okviru konstruktivnog dijaloga zainteresovane javnosti i predstavnika državnih institucija i EU, razgovarano je i o ključnim izazovima, te o aktivnostima koje je potrebno sprovesti u cilju dostizanja željenog standarda.

U svom uvodnom obraćanju Adrijan Vuksanović, predsjednik Odbora za evropske integracije, naglasio je da je cilj organizovanja tribine da se čuju sugestije i komentari javnosti u vezi sa jednim od najvažnijih poglavlja, te da se, u skladu sa mogućnostima, isti uzmu u obzir prilikom razmatranja pregovaračke pozicije na predstojećoj sjednici Odbora.

Herman Špic, šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, govorio je o tome kako Evropska unija vidi stanje u Crnoj Gori po pitanju životne sredine. U svom obraćanju prisutnima, Špic je istakao potrebu da se pitanjem životne sredine bavi cjelokupno društvo, jer zdrava sredina osigurava i zdravlje njenih građana, a održivi razvoj osigurava dugoročne koristi za sve.

Saša Radulović, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma i pregovarač za dato poglavlje, i Ivana Vojinović, šefica Radne grupe za poglavlje 27, dali su svoj osvrt na postignuto u okviru ispunjavanja obaveza u ovoj oblasti. Finansijska konstrukcija za infrastrukturne projekte u ovoj oblasti iznosi preko milijardu eura, a uključuje djelovanje aktera na državnom i lokalnom nivou po pitanjima koja se odnose na kvalitet vazduha, klimatske promjene, upravljanje otpadom, upravljanje vodama, zaštitu prirode, industrijsko zagađivanje, hemikalije, buku i civilnu zaštitu.

Tokom rasprave, prisutni su se interesovali za ocjenu kvaliteta vazduha u Crnoj Gori, glavne projekte za upravljanje otpadnim vodama i otpadom i kontrolu incidenata koji mogu doprinijeti zagađenju mora u Bokotorskom zalivu, te dali svoje komentare u pogledu obaveze kreiranja finansijske projekcije procesa pristupanja, klimatskih promjena, korišćenja obnovljivih izvora energije, te mjerila za zatvaranje poglavlja.

Na tribini je zaključeno da se pitanje životne sredine tiče cjelokupnog društva, pa će i ostvareni rezultati i spremnost za prevazilaženje izazova zavisiti ne samo od nadležnih institucija, već i od svijesti građana. U svakom slučaju, ohrabruju ocjene Evropske unije da Crna Gora jeste napredovala u ovoj oblasti, ali i da su potrebni dodatni napori za sprovođenje svih propisa.


IZVOR: Vebsajt Skupštine, 02.02.2018.


Naslov: Redakcija