Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O PROVJERI PODOBNOSTI I AUTENTIČNOSTI I VRAĆANjU U OPTICAJ EURO NOVČANICA I KOVANOG NOVCA: Tokom 2017. godine zamijenjeno pola miliona eura oštećenih novčanica

05.02.2018.


Crnogorski građani i kompanije tokom prošle godine su u Centralnoj banci (CBCG) zamijenili oštećene novčanice eura ukupno vrijedne pola miliona, rečeno je u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

Na šalteru CBCG oštećeni novac je zamijenilo oko 1.000 građana, a najčešće zamjenjivane novčanice bile su u apoenima od 50 i 100 eura.

"U prošloj godini pravnim i fizičkim licima zamijenjeno je 4.000 komada novčanica različitih apoena", precizirali su u CBCG.

Pod oštećenim novčanicama podrazumijevaju se one koje su pocijepane, umrljane ili obojene prilikom pranja garderobe. Njihovu zamjenu CBCG vrši besplatno, a potom ih povlači iz opticaja i mijenja ih u korespondentskoj banci u inostranstvu.

Ovaj postupak definisan je Odlukom o provjeri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj euro novčanica i kovanog novca ("Sl. list CG", br. 35/2011).

"Oštećene euro novčanice koje su nepodobne za dalju upotrebu mijenjaju se bez nadoknade, pod uslovom da se radi o autentičnom novcu, ako su iscijepane u više djelova da postoji svaki dio ili da se u jednom komadu nalazi više od 50 odsto novčanice", naveli su u CBCG.

Kada je riječ o proceduri zamjene novčanica, u vrhovnoj monetarnoj instituciji ukazuju da je, prije svega, neophodno provjeriti identitet podnosioca zahtjeva. Ako postoji opravdana sumnja da novčanica potiče iz krivičnog djela ili da je namjerno oštećena, onda je donosilac dužan dati pisano objašnjenje o uzrocima oštećenja.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 02.02.2018.


Naslov: Redakcija