Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O USLOVIMA, NAČINU I DINAMICI SPROVOĐENJA MJERA AGRARNE POLITIKE ZA 2016. GODINU - AGROBUDŽET: Za poljoprivredu planirano 22,6 miliona eura


Za poljoprivredu će u 2016. godini, prema Agrobužetu koji je Vlada Crne Gore usvojila 4. februara 2016. godine, biti obezbijeđeno 22,66 miliona eura.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, rekao je da je Vlada usvojila Agrobudžet vrijedan 16,2 miliona eura.

"Ako ovom iznosu dodamo još 6,45 miliona, koji su obezbijeđeni putem donacija Svjetske banke (SB) i sredstava iz kredita, to znači da će u ovoj godini za poljoprivredu biti izdvojeno 22,66 miliona eura", rekao je Ivanović.

On je dodao da je u četiri godine mandata sadašnje Vlade, Agrobudžet uvijek usvajan početkom godine.

"Time su stvarani uslovi poljoprivrednim proizvođačima, ne samo da se na vrijeme upoznaju sa mjerama Agrobudžeta već i da na vrijeme planiraju", ocijenio je Ivanović.

On je rekao da će se u ovoj godini nastaviti sa politkom podrške investicijama u poljoprivredi i jačanju agrobiznisa.

"Za takozvani drugi stub opredijeljeno je 53,36 odsto sredstava iz domaćeg budžeta, dakle, ne govorim o onim sredstvima koja su obezbijeđena iz donacija odnosno kredita SB. Za mjere cjenovne politike opredijeljno je 5,7 miliona", rekao je Ivanović.

On je naveo da je Vlada za stočarstvo u ovoj godini opredijelila 2,24 miliona.

"Premije za mlijeko su ostale na nivou prošle godine, što znači da će naši poljoprivredni proizvođači biti u mogućnosti da dobiju ukupno do deset centi. Šest centi je osnovna premija, jedan cent je za količine preko pet hiljada litara, a tri centa je za kvalitet", precizirao je Ivanović.

Kada je u pitanju pčelarstvo, Ivanović je kazao da će se nastaviti sa podrškom projektu Kuća meda i mladim pčelarima početnicima.

"U okviru ruralnog razvoja nastavićemo sa podrškom modernizaciji u opremanju voćnih zasada vinogradarstva. U oblasti maslinarstva uvedene su dvije nove linije, a nastavićemo i sa podrškom ratarskoj proizvodnji u iznosu od 320 hiljada eura, što je 23 odsto više nego prošle godine", naveo je Ivanvović.

On je rekao da je Ministarstvo uvelo novu mjeru podrške upravljanju stajskim đubrivom, kao i da je povećanja podrška ribarstvu.

Ivanović je saopštio da su u ovoj godni povećana izdvajanja za staračke naknade. "One su sada preko tri miliona eura."

On je rekao da je Ministarstvo ušlo u proceduru preispitivanja kompletne dokumentacije za sve korisnike staračkih naknada. "Nakon prikupljanja dokumentacije imaćemo kompletnu sliku sa vrlo preciznim podatkom o tome koliko korisnika staračkih naknada, koji su ih do sada koristili, iz različitih razloga ne može više koristiti staračke naknade"

Ministarstvo će i u ovoj godini nastaviti sa podrškom edukaciji poljoprivrednih proizvođača. 

Izvor: Vebsajt RTCG, 04.02.2016.