Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O RADU: Unija poslodavaca nezadovoljna rješenjem u Nacrtu zakona koje se odnosi na produženje ugovora o radu na određeno vrijeme trudnicama, te rješenjem koje se odnosi na prebacivanje uplate doprinosa za lica koji su ostali bez posla usled stečajnog postupka, a ispunili su neki od uslova za penzionisanje

05.01.2018.


Norme Nacrta zakona o radu, koje se odnose na produženje ugovora o radu na određeno vrijeme trudnicama i prebacivanje uplate doprinosa za nezaposlene koji su ostali bez posla u stečajnom postupku na Fond rada, mogle bi predstavljati značajan trošak za državu.

To je ocijenila generalna sekretarka Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Suzana Radulović, podsjećajući da je priča oko Zakona o radu trajala je dvije ipo godine.

Radulović je ukazala da je UPCG, kroz rad Radne grupe za izradu Nacrta zakona nastojala da realizuje sve što je privreda očekivala od te asocijacije, navodeći da su u značajnoj mjeri uspjeli da riješe ključne probleme koje je privreda prepoznala kroz zakonska rješenja važećeg Zakona o radu ("Sl. list CG", br. 49/2008, 26/2009 - ispr., 88/2009 - dr. zakon, 26/2010 - dr. zakon, 59/2011, 66/2012, 31/2014 i 53/2014 - dr. zakon).

"Međutim, ima određeni broj zakonskih rješenja kojima nismo zadovoljni, na kojima smo insistirali,ali nažalost nismo naišli na razumijevanje Ministarstva i sindikata, tako da nisu ušli u konačni Nacrt zakona", navela je Radulović.

Prema njenim riječima, iskustvo koje UPCG ima kroz saradnju sa privrednicima ukazuje da je veoma veliki problem kada zaposleni napuni 40 godina staža i po postojećem zakonskom rješenju može da nastavi da radi do 67. godine života.

"Ima grana djelatnosti kada ti radnici nisu efikasni, ne mogu obavljati poslove svog radnog mjesta, a ne postoji mogućnost raspoređivanja na drugo... pri tome zauzimaju radno mjesto nekome od mlađe populacije, sto nije zanemarljivo jer bilježimo veliku stopu nezaposlenosti mladih. Kroz rad Radne grupe zastupali smo da u Zakonu u radu treba da stoji zakonsko rješenje da sa ispunjenjem prvog od uslova za penzionisanje prestaje radni odnos po sili zakona (sa nekim izuzecima). Međutim, nismo naišli na razumijevanje Ministarstva rada i sindikata", pojasnila je Radulović.

Jedan od predloga na kome je UPCG, kako je ukazala, insistirala, a koji takođe nije ušao u Zakon o radu jeste da se minuli rad, kao osnov za uvećanje zarade, vezuje za poslodavca kod kojeg zaposleni trenutno radi.

Sa druge strane, jako smo zadovoljni pojednostavljenjem postupka za povredu radnih obaveza.

"To je nešto na šta su svi privredni subjekti ukazivali, jer smo do sada imali discilinski postupak koji je jako komplikovan i predstavljao je mini sudski postupak na nivou poslodavca. Sada smo ga pojednostavili. Drugo rješenje kojim smo jako zadovoljni jeste da smo produžili trajanje ugovora o radu na tri godine, sa dvije godine, koliko je trenutno zakonsko rješenje", rekla je Radulović.

UPCG, je kako je rekla, kroz Nacrt zakona uspjela na bolji način da uredi kontrolu zloupotrbe bolovanja i korišćenje godišnjeg odmora.

"Međutim, nismo zadovoljni zakonskim rješenjem u Nacrtu zakona koje se odnosi na produženje ugovora o radu na određeno vrijeme trudnicama. S obzirom da se refundiraju zarade poslodavcima u tom dijelu, to će predstavljati značajan trošak za državu i mislimo da nije napravljena prava fiskalna procjena uticaja takvih bolovanja na budžet, a samim tim nas je strah da će se to preliti na privredu", pojasnila je Radulović.

UPCG, kako je ukazala, nije zadovoljna ni rješenjem koje se odnosi na prebacivanje uplate doprinosa za lica koji su ostali bez posla usled stečajnog postupka, a ispunili su neki od uslova za penzionisanje, bez obzira da li je okončan stečajni postupak i da li su oni prijavljivali ta potraživanja, na Fond rada.

"Mislimo da je to u sukobu sa Zakonom o stečaju("Sl. list CG", br. 1/2011 i 53/2016). Tako da ćemo imati finansijski dodatni trošak i koliziju normi između ta dva zakona. Smatramo da za tu, kao i normu o trudnicama, nisu napravljene dobre fiskalne procjene i da će u jednom trenutku predstavljati problem za državni budžet", upozorila je Radulović.

Ona je istakla da se UPCG, pored ovih normi "oštro protivila i rješenjima koja ne idu u korist poslodavcima, a samim tim, kako je navela, ni opštem interesu.

"Konkretno, radi se o obavezi donošenja akta o sistematizaciji bez obzira na broj zaposlenih, zatim normi koja propisuje obavezu oglašavanja slobodnih radnih mjesta za privredna društva čiji je vlasnik ili osnivač država ili lokalna samouprava a ono što je dodatno čini spornom je to što su predstavnici Vlade u radnoj grupi najavili da će normirati i trajanje oglasa, što je rješenje koje će u značajnoj mjeri usporiti i otežati poslovanje određenih privrednih subjekata", pojasnila je Radulović.

Ona smatra da konstrukcije zarada nisu dobro definisane jer to da li će se, kako je navela, nivoi zarada uređivati aktima poslodavca ili kolektivnim ugovorima "ne može biti uslovljeno postojanjem reprezentativnog sindikata u konkretnoj kompaniji".

"Konačno, veoma je sporna i norma da se sporazumni prestanak radnog odnosa, kao i otkaz od strane zaposlenog mora ovjeriti kod notara, što će se zasigurno pokazati kao loše rješenje", ukazala je Radulović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.01.2018.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija