Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FORENZIČKI CENTAR: U dokaznom postupku forenzičari doprinijeli visokom procentu rasvetljavanja krivičnih djela koji se, u zavisnosti od njihove vrste, kreće od 60 do preko 80 odsto

05.01.2017.


Efikasan rad Forenzičkog centra (FC) i primjena savremenih metoda u dokaznom postupku doprinijeli su visokom procentu rasvetljavanja krivičnih djela koji se, u zavisnosti od njihove vrste, kreće od 60 do preko 80 odsto, ukazao je direktor Centra, Zoran Tomčić.

On je rekao da je FC postao nezaobilazan faktor u rasvjetljavanju najtežih krivičnih djela, kako kroz izvršene analize dokaznog materijala s lica mjesta, tako i direktim učešćem njegovih službenika tokom vršenja uviđaja na licu mjesta.

"Primjena najsavremenih metoda rada u dokaznom postupku omogućila je efikasno postupanje i kvalitetan rad ne samo organa policije, već i pravosudnih organa sudova i tužilaštva u borbi protiv svih oblika kriminala", ukazao je Tomčić.

On je dodao da FC u rasvetljavanju krivičnih djela ima stalno učešće, u zavisnosti od samog toka istrage i vrste materijalnih tragova koji se dopremaju u njega.

"Efikasan rad FC, u saradnji sa organizacionim jedinicama Uprave policije, i primjena savremenih metoda rada u dokaznom postupku, doprinijeli su visokom procentu rasvetljavanja krivičnih djela. Procenat rasvetljavanja se, u zavisnosti od vrste krivičnih djela, kreće od 60 do 70 odsto, odnosno kod nekih i preko 80 odsto, u odnosu na registrovana krivična djela sa nepoznatim izvršiocem", naveo je Tomčić.

Kako je rekao, analize rada Centra pokazuju povećanje broja pristiglih zahtjeva u odnosu na isti period prošle godine, a stalni porast broja zahtjeva i naredbi za vještačenje evidentan je na grupi za DNK analize i grupi za hemijska ispitivanja.

"Identifikacionim metodama identifikovani su izvršioci krivičnih djela pokušaji ubistva, razbojništva, teške krađe, provalne krađe, neovlašćena proizvodna, držanje i stavljenje u promet opojnih droga. Izvršena je i identifikacija većeg broja falsifikovanih vozila", naveo je Tončić.

Prema njegovim riječima, preko NCB Interpol Podgorica ostvarena je i puna međunarodna policijska saradnja sa drugim policijama, posebno u oblasti DNK identifikacija i daktiloskopske identifikacije.

"Postupci za većinu krivičnih djela su u toku kod nadležnih pravosudnih organa pa iz tih razloga ne možemo precizirati broj, izvršioce i konkretne slučajeve", dodao je Tomčić.

On je ukazao da su otvaranjem FC, u decembru 2008. godine, crnogorska policija i pravosudni organi uključeni u borbu protiv kriminaliteta dobili nov kvalitet u radu.

"Bitno je naglasiti da od otvaranja FC policija, sudovi i tužilaštvo, u odnosu na naše tehničke kapacitete nijesu imali potrebu za dodatnim ili naknadnim vještačenjem u drugim sličnim centrima, pa je to argument koji dovoljno govori o značaju Centra i rezulatatima koje ostvaruje", smatra Tomčić.

Samim tim su, kako je naveo, otvaranjem Forenzičkog centra, svi subjekti uključeni u otkrivanje krivičnih djela i lišenje slobode i procesuiranje izvršilaca dobili mnogo veću efikasnost, od samog podnošenja krivičnih prijava, podizanja optužnice i dovođenja sudskog procesa do kraja.

 Na pitanje kako ocjenjuje tehničku opremljenost Centra, i ima li prostora za njeno unaprjeđenje, Tomčić je ukazao da su sve linije rada kadrovski i tehnički osposobljene da odgovore i pruže pomoć, u zavisnosti od vrste posla koji bi se ukazao na terenu.

Upitan da li je zadovoljan kadrom u Centru, i da li imaju dovoljno stručnjaka za složeni posao kojim se bave, on je odgovorio da je izuzetno zadovoljan stručnošću kadra koji je zaposlen u FC.

"U Centru je zaposleno 49 službenika sa različitim profilima i kvalifikacijama - policijski eksperti, biolozi, molekularni biolozi, hemičari, tehnolozi i itd. U posljednih godinu dana primljeno je pet novih kadrova, za koje su u toku potrebne obuke za rad na postojećoj opremi", precizirao je Tomčić.

Kako je naveo, službenici FC svoju kompetentnost potvrđuju kontinuiranim učešćem na međunarodnim Proficiency testu Ujedinjenih Nacija i ENFSI-a za provjeru i ocjenu kvaliteta rada laboratorija.

On je rekao da su u decembru 2014. godine akreditovali Grupu za hemijska ispitivanja, a u aprilu 2015. Grupu za DNK analize.

Prema njegovim riječima, dobijanjem sertifikata o akreditaciji (MEST EN ISO IEC 17025) potvrđena je kompetentnost FC za ispitivanja u skladu sa međunarodnim standardima i specifičnim zahtjevima Međunarodne organizacije za akreditaciju laboratorija ILAC.

"Uvođenjem standarda kvaliteta ISO 17 O25 potvrdili smo čvrsto opredjeljenje na usvajanju svih standarda i metoda koje primjenjuju policije država Evropske unije", dodao je Tomčić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.01.2017.


Naslov: Redakcija