Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

POGLAVLJA 11,12 I 13 BIĆE OTVORENA DO JUNA 2016. GODINE


Crna Gora bi, u narednih pola godine, trebalo da otvori još tri Poglavlja: u martu Poglavlje 13 – Ribarstvo, a u junu Poglavlja 11 i 12 – Poljoprivreda i bezbjednost hrane, saopštio je resorni ministar, Petar Ivanović.

 "Iako su rezultati zaista dobri, nisam zadovoljan što vidim da smo opet propustili neke prilike. Crna Gora je ispunila sve uslove koje je Evropska komisija tražila za otvraranje pregovaračkih poglavlja 11, 12 i 13 - Poljoprivreda, Brzbjednost hrane i Ribarstvo", kaže Ivanović. Sada, objašnjava, svih 28 članica mora da prihvati Akcione planove za ta tri Poglavlja koja smo predložili.

"Dobili smo potvrdu da je naša Strategija i Akcioni plan u oblasti ribarstva prihvatljiva za sve zemlje članice, zato smo na Vladi usvojili pregovaračku poziciju za Poglavlje 13. Za Poglavlje 11 je više od polovone zemalja dalo saglasnost za Akcioni plan i Strategiju, a sa planovima za Poglavlje 12 je 65 odsto država saglasno" saopštava Ivanović.

On očekuje da će u martu biti otvoreno Poglavlje 13, a u junu i 11 i 12.

Mnogo je zakona promijenjeno, a još ih je koje moramo da mijenjamo. Jer se mijenjaju i evropski, napominje Ivanović.

"S druge strane, imamo zakone koje nismo tretirali kao krizne i nisu bili dio paketa zakona koje smo mijenjali da bi ispunili mjerila. Slijedi nam fino podešavanje sistema", poručuje Ivanović.

Novac iz evropskih fondova već je dostupan crnogorskim poljoprivrednicima. Projekat IPARD-like 1 je završen, a uskoro počinje IPARD like 2 za koji je opredijeljeno pet miliona eura i biće korišćeni za jačanje prerađivačkih kapaciteta.

Ministar, ipak, nije potpuno zadovoljan postignutim u 2015.

"Iako su rezultati zaista dobri, nisam zadovoljan što vidim da smo opet propustili neke prilike. Da ih nismo propustili zbog obilja gluposti, rezultati bi bili još bolji. Na primjer, poljoprivredno zemljište u vlasništvu države nije izdato pod zakup u onom nivou u kojem je trebalo. Takođe, proceduru su veoma duge i komplikovane i moramo se oslobađati tog balasta. Ne smijemo više da robujemo istim glupostima", naveo je Ivanović.

Zbog odnosa sa partnerima, EU, poljoprivrednim proizvođačima, te zbog zakonodavnog okvira, 2015. godine se ocjenjuje kao uspješna, zaključuje Ivanović.

Izvor: Vebsajt RTCG, 04.01.2016.