Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

RASTE POVJERENJE U USTAVNI SUD


Ustavnom sudu Crne Gore u prošloj godini podnesene su 1.094 ustavne žalbe, što je najveći broj za jednogodišnji period, izjavila je njegova predsjendica, Desanka Lopičić.

Ona porast broja podnijetih ustavnih žalbi tumači i kao znak rasta povjerenja u Ustavni sud kao instituciju, navodeći da aršini za mjerenje ažurnosti ne mogu biti istovjetni sa kriterijumima brzine odlučivanja pred redovnim sudovima.

Lopičić ne smatra da Ustavni sud krši pravo na suđenje u razumnom roku.

"Imajući u vidu priliv predmeta jasno je da Ustavni sud sa postojećim kapacitetima postiže efikansost u odlučivanju", dodala je ona.

Ona je ukazala da je Ustavni sud u posljednje dvije godine u radu imao 1.531 ustavnu žalbu, od čega je riješeno njih 1.105.

"U mišljenju o napretku Crne Gore Evropska komijsa konstatovala je da je Ustavni sud riješio tri puta više predmeta u odnosu na prethodnu godinu iako je priliv predmeta bio značajno veći", podsjetila je Lopičić.

Ona je potvrdila da Ustavni sud u prethodnom ni aktuelnom sastavu nije po službenoj dužnosti pokrenuo nijedan postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti bilo kog propisa.

"Ali nisam saglasna sa ocjenom da je to pokazatelj nedovoljnog rada suda u ostvarivanju zaštite ustavnosti i zakonitosti", dodala je Lopičić.

Izvor: Vebsajt CdM, 04.01.2016.