Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONI O KREDITNIM INSTITUCIJAMA I O SANACIJI KREDITNIH INSTITUCIJA: Donijet prvi set podzakonskih akata za primjenu zakona

04.12.2020.


Savjet Centralne banke (CBCG) donio je prvi set podzakonskih akata neophodnih za primjenu Zakona o kreditnim institucijama ("Sl. list CG", br. 72/2019 i 82/2020 - ispr.) i Zakona o sanaciji kreditnih institucija ("Sl. list CG", br. 72/2019 i 82/2020 - ispr.).

"CBCG i Savjet CBCG, koji je u stalnom zasijedanju, predano rade na pripremi i usvajanju podzakonskih akata kojima se stvaraju pretpostavke za primjenu zakona o kreditnim institucijama i o sanaciji kreditnih institucija", navodi se u saopštenju vrhovne monetarne institucije.

Iz CBCG su ukazali da je Savjet razmotrio i donio osam podzakonskih akata, odnosno odluka, i to o sistemu upravljanja u kreditnoj instituciji, bližim uslovima i kriterijumima za procjenu primjerenosti članova organa upravljanja i nosilaca ključnih funkcija u kreditnoj instituciji, bližoj sadržini planova sanacije kreditnih institucija i planova sanacije za grupu i obavještenjima u vezi sa sanacijom kreditne institucije.

"Donijeti su i podzakonski akti, odnosno odluke, i o bližim uslovima pod kojima se kreditnoj instituciji može odložiti plaćanje vanrednih doprinosa sanacionom fondu, bližoj sadržini plana reorganizacije poslovanja kreditne institucije u sanaciji i načinu izvještavanja o sprovođenju tog plana, minimalnom popisu usluga, prostora i opreme potrebnih za efikasno obavljanje poslova prenesenih sa kreditne institucije u sanaciji na društvo primaoca, i o metodologijama i kriterijumima za utvrđivanje iznosa obaveza koje proizilaze iz derivata", dodaje se u saopštenju.

Da bi se obezbijedili svi uslovi za primjenu pomenutih zakona, planirano je da Savjet CBCG, do kraja godine, donese i preostalih oko 30 odluka.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 02.12.2020.


Naslov: Redakcija