Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O CENTRALNOM REGISTRU STANOVNIŠTVA: Za svaki zahtjev za promjenu matičnog broja vodi se upravni postupak

04.12.2019.


Upravni postupak vodi se za svaki zahtjev za promjenu matičnog broja i utvrđuju činjenice i okolnosti o opravdanosti, nakon čega se donosi odluka, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz Ministarstva su ukazali da je uvidom u registar rođenih utvrđeno da je broj crnogorskih državljana rođenih van Crne Gore, a kojima je matični broj određen u Crnoj Gori 50.437, dok je broj crnogorskih državljana rođenih van Crne Gore, a kojima je matični broj određen u drugoj državi 33.015.

"Za svaki zahtjev za promjenu matičnog broja vodi upravni postupak i utvrđuju činjenice i okolnosti o opravdanosti istog, nakon čega se donosi odluka", istakli su iz Ministarstva.

Oni su pojasnili da su norme zakona koje su važile u vrijeme određivanja matičnog broja, pojedini građani u Crnoj Gori, koji su nekada živjeli, odnosno boravili u republikama bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Iz MUP-a su ukazali da im je po tom osnovu određen matični broj, isti je zadržan i unijet u Centralni registar stanovništva i samo kod njih broj koji određuje registarsko područje je broj koji određuje bivšu republiku SFRJ.

Prema njihovim riječima, svi ostali građani kojima je određen matični broj u Crnoj Gori mogu imati samo broj crnogorske regije.

"Takođe, ova lica su, shodno zakonu, na pisani zahtjev, mogla da traže promjenu matičnog broja, to jeste da im se matični broj odredi u Crnoj Gori. Ovu mogućnost iskoristilo je 208 osoba", naveli su iz MUP-a.

Oni su ukazali da je važećim Zakonom o centralnom registru stanovništva ("Sl. list RCG", br. 49/2007,"Sl. list CG", br. 41/2010, 40/2011 - dr. zakon i 55/2016) propisano da se matični broj sastoji od 13 cifara, svrstanih u šest grupa.

Te grupe čine dan, mjesec i godina rođenja, broj registra, kombinacija cifara kojima se označava pol i redni broj, i kontrolni broj.

Iz MUP-a su naveli da je Pravilnikom o utvrđivanju registarskih područja, oznaka registarskih područja i načinu primjene V grupe jedinstvenog matičnog broja lica ("Sl. list CG", br. 15/2008 i 19/2008 - ispr.), propisano utvrđivanje registarskih područja i oznake istih.

Ističu da se matični broj određuje po službenoj dužnosti, prema mjestu rođenja djeteta, prebivalištu osoba u trenutku određivanja matičnog broja, mjestu upisa u evidenciju rođenih ako lice nema prebivalište u Crnoj Gori.

Matični broj se određuje i prema prebivalištu lica u trenutku određivanja matičnog broja, odnosno mjesta upisa u evidenciju rođenih ako nema prebivalište u Crnoj Gori, u slučaju potpunog usvojenja kao i mjestu upisa u evidenciju rođenih u Crnoj Gori za dijete rođeno izvan teritorije države.

Rođenje, zaključenje braka i smrt crnogorskog državljanina u drugoj državi, objasnili su iz MUP-a, upisuje se u matične registre u Crnoj Gori na osnovu dostavljenih izvoda iz matičnih registara.

Prema njihovim riječima, rođenje djeteta crnogorskih državljana, a koje je rođeno van Crne Gore, upisuje se u matični registar rođenih po prijavi roditelja u Crnoj Gori.

"U postupku upisa u matični registar rođenih, djetetu se shodno zakonu određuje matični broj", navodi se u reagovanju.

Iz MUP-a su ukazali da prilikom primjene Zakona o centralnom registru stanovništva u dijelu određivanja matičnog broja nema razlike da li je osoba rođena u inostranstvu ili u Crnoj Gori, jer cifre koje određuju oznaku registarskog područja, uvijek obuhvataju samo registarska područja opština u okviru Crne Gore.

"Takođe, postupak za određivanje ili poništavanje matičnog broja pokreće se na zahtjev lica na koje se podaci odnose ili po službenoj dužnosti", precizirali su iz tog resora.

Oni su rekli da osoba može imati samo jedan matični broj sa kojim se služi.

"Ministarstvo će rješenjem poništiti već određeni matični broj i odrediti novi, samo na osnovu pravosnažnog rješenja kojim je u evidenciji rođenih određena ispravka podataka o polu ili datuma rođenja, dok zakonom nije propisana mogućnost određivanja matičnog broja na osnovu ispravke podataka o mjestu rođenja u evidenciji rođenih", ukazali su iz MUP-a.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 29.11.2019.


Naslov: Redakcija