Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

UNIJA POSLODAVACA CRNE GORE: Poskupljenje struje destimulativno za mala i srednja preduzeća


Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) apeluje na Regulatornu agenciju za energetiku i nadležne institucije da prilikom eventualnog kreiranja, promjene i uspostavljanja novih cijena struje imaju senzibilitet za stanje i snagu pojedinih kategorija malih i srednjih preduzeća koja posluju u Crnoj Gori.

"Na deklarativnom nivou, svjedoci smo zalaganja za politike podsticanja i unapređenja konkurentnosti crnogorskih preduzeća. Međutim, kad pređemo na plan konkretnih mjera podrške, serviraju nam se ovakva i slična opterećenja, iako je poznato da su cijene električne energije u Crnoj Gori najviše u regionu. Istovremeno, bilježi se kontinuirano otežavanje poslovanja kroz očigledan rast troškova, bez i najmanje najave rasterećenja u bilo kojem segmentu", saopšteno je iz UPCG-a.

U Uniji poslodavaca dodaju da najavljeno povećanje cijene električne energije za mala i srednja preduzeća ne ide u prilog stimulisanju kreiranja i rasta postojećih proizvodnih preduzeća koja su, ističu, od izuzetnog značaja za crnogorsku ekonomiju, a čiji operativni troškovi, profitabilnost i, u krajnjem, sposobnost za širenje i otvaranje radnih mjesta, u velikoj mjeri zavise upravo od proizvodnih inputa – a visina električne energije je i te kako značajan input.

"Ukoliko se navedenom doda činjenica da u Crnoj Gori ne postoje dovoljno efikasne podsticajne mjere i subvencije za korištenje alternativnih izvora energije, može se zaključiti da nekoherentno i nekonzistentno donošenje različitih odluka i mjera od strane državnih i nezavisnih institucija nikako ne idu u prilog jačanju privrede i ekonomskom rastu", zaključeno je u saopštenju.

Izvor: Vebsajt CdM, 03.12.2015.