Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O KOMUNALNOJ POLICIJI: Od januara 2016 godine veća ovlašćenja komunalnim policajcima. Oni će moći da upozoravaju, izdaju usmena naređenja, utvrđuju identitet i lišavaju slobode počinioca prekršaja. Inspektori Komunalne policije mogu da zaustave i privremeno isključe iz saobraćaja vozilo, pregledaju predmete i privremeno ih oduzimaju, primijene video-nadzor i da upotrijebe fizičku snagu, palicu i lisice


Od januara 2016. godine komunalni policajci biće spremni za veća ovlašćenja koja su dobili Zakonom o komunalnoj policiji ("Sl. list CG", br. 57/2014), rekao je načelnik Komunalne policije u Podgorici, Goran Janković.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Podgorici živi oko 189.000 građana. Grad će imati oko 40 komunalnih policajaca, jer na svakih 5.000 stanovnika dolazi po jedan.

"Oni će moći da upozoravaju, izdaju usmena naređenja, utvrđuju identitet i lišavaju slobode počinioca prekršaja. Najveća ovlašćenja koja dobijaju inspektori Komunalne policije jesu da mogu da zaustave i privremeno isključe iz saobraćaja vozilo, pregledaju predmete i privremeno ih oduzimaju, primijene video-nadzor i da upotrijebe fizičku snagu, palicu i lisice, pojasnio je Janković.

Kako je objasnio, oprema za komunalnu policiju biće spremna za mjesec dana.

"Raspisan je tender za opremu, u koju spadaju službena uniforma, palica, sredstva za vezivanje, lisice i stop tablica za zaustavljanje vozila. Komunalni policajci su sada na obuci u Policijskoj akademiji. Kada završe pripreme, polagaće ispit pred komisijom MUP-a”, rekao je Janković.

Zakon je stupio na snagu 3. oktobra 2015. godine.

Izvor: Vebsajt RTCG, 03.12.2015.