Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MONSTAT: U porastu broj preduzeća koja koriste računare u poslovanju

04.11.2020.


U Crnoj Gori 98,8 odsto preduzeća, prema anketi Monstata, koristi računare u poslovanju, što je 0,2 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Monstatovo istraživanje o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) u preduzećima u ovoj godini je pokazalo da 99,5 odsto preduzeća, koja koriste računar, ima pristup internetu.

"Od preduzeća koja imaju pristup internetu, 84,5 odsto je odgovorilo da ima web sajt, što je 0,9 odsto više u odnosu na prošlu godinu", saopštili su iz Monstata.

Od preduzeća koja imaju web sajt, 72,3 odsto je saopštilo da omogućava pristup proizvodnim katalozima i cjenovnicima, dok 61,7 odsto kompanija posjeduje linkove ili reference na profilnim društvenim mrežama.

Istraživanje o upotrebi ICT u preduzećima je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 732 preduzeća na teritoriji Crne Gore. Ciljna grupa su preduzeća sa deset i više zaposlenih koja su intervjuisana telefonskim putem.

"Kada se posmatra korišćenje računara u preduzećima prema sektorima, procenat preduzeća koja koriste računar u nefinansijskom sektoru je veći 1,8 odsto u odnosu na preduzeća iz sektora proizvodnje, energije i građevinarstva", rekli su iz Monstata.

Rezultati istraživanja pokazuju da 45,4 odsto preduzeća za pristup internetu koristi maksimalnu brzinu od manje od 30 megabita u sekundi (Mbit/s), 29,7 odsto firmi je reklo da koristi brzinu internet konekcije najmanje 30 Mbit/s, ali manje od 100 Mbit/s.

Brzinu interneta najmanje 100 Mbit/s, ali manje od 500 Mbit/s koristi 9,6 odsto firmi.

"U odnosu na prošlu godinu zabilježen je rast od 4,8 odsto preduzeća koja koriste mobilnu širokopojasnu konekciju", ukazali su iz Monstata.

Od preduzeća koja imaju pristup internetu, 98,6 odsto je odgovorilo da koristi DSL ili neku drugu vrstu fiksne širokopojasne konekcije sa internetom, dok je 76,3 odsto firmi saopštilo da koriste mobilnu širokopojasnu konekciju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 01.11.2020.


Naslov: Redakcija