Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VIŠI SUD U BIJELOM POLJU: Zbog neplaćanja alimentacije rad u javnom interesu

04.11.2020.


Viši sud u Bijelom Polju potvrdio je prvostepenu presudu izrečenu K.Ž. koji je oglašen krivim za dva krivična djela nedavanje izdržavanja i osuđen na jedinstvenu kaznu rad u javnom interesu u trajanju od 180 časova.

Kako se navodi u presudi, rad u javnom interesu će se obaviti u vremenskom periodu od tri mjeseca po pravosnažnosti presude, s tim što rad ne može biti duži od 60 časova u toku jednog mjeseca.

Ukoliko okrivljeni ne bude vršio rad u javnom interesu, kazna će se zamijeniti kaznom zatvora, tako što će se svakih započetih 60 časova rada u javnom interesu, zamijeniti kaznom zatvora od jednog mjeseca.

Istom presudom optuženi je obavezan da plati sudu na ime paušala iznos od 30 eura u roku od 15 dana, po pravnosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Takođe, istom presudom optuženi je obavezan da zakonskoj zastupnici maloljetnih oštećenih T.K. plati troškove krivičnog postupka nastale angažovanjem advokata.

"U konkretnom slučaju je nesporno utvrđeno da optuženi nije plaćao izdržavnje po pravostepenoj presudi Osnovnog suda u Bijelom Polju od 3.9.2019 godine u iznosu i na način kako je to tom presudom određeno. Stoji činjenica da je optuženi tri mjeseca proveo na izdržavanju kazne zatvora, ali i činjenica da optuženi zakonskoj zastupnici nije plaćao izdržavanje za djecu počev od 12.4.2019. godine pa do 20.12.2019. godine. To što je optuženi naknadno isplatio cjelokupan dugovani iznos ni u kom slučaju ne oslobađa krivice optuženog, jer je djelo svršeno u momentu kada učinilac ne daje izdržavanje potpuno ili djelimično, a činjenica naknadnog plaćanja svakako se može uzeti kao olakšavajuća okolnost prilikom odmjeravanja kazne u smislu otklanjanja posljedica djela. To je prvostepeni sud u konkretnom slučaju i uradio. Zbog toga su i navodi žalbe branioca optuženog, neosnovani", navodi se u rješenju Višeg suda u Bijelom Polju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 02.11.2020.


Naslov: Redakcija