Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O ALTERNATIVNOM RJEŠAVANJU SPOROVA: Građanima i privredi biće omogućen znatno brži i jeftiniji pristup pravdi, kroz dodatno podsticanje i unaprjeđenje sistema vansudskog rješavanja sporova

04.11.2019.


Nacrt zakona o alternativnom rješavanju sporova je pripremljen i ubrzo će biti prosljeđen Vladi i Skupštini na usvajanje, čime će crnogorskim građanima i privredi biti omogućen znatno brži i jeftiniji pristup pravdi, kroz dodatno podsticanje i unaprjeđenje sistema vansudskog rješavanja sporova, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na sjednici Savjeta za podsticanje i unaprjeđenje primjene alternativnog rješavanja sporova.

Potpredsjednik Pažin, koji je i predsjednik Savjeta, izrazio je zadovoljstvo potvrdom Evropske komisije da je Nacrt zakona usaglašen sa evropskim standardima, kao i pozitivnim mišljenjima dobijenim od nadležnih institucija Crne Gore.

Savjet je konstatovao da nova zakonska rješenja, koja su u potpunosti usklađena sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti, predstavljaju značajno unaprjeđenje crnogorskog pravnog sistema sa aspekta pristupa pravdi, za koje se očekuje da će dati višestruke pozitivne rezulate, kako za građane i privredu, tako i za institucije.

Ocijenjeno je da izuzetno dobra dinamika realizacije Programa alternativnog rješavanja sporova treba da bude održana i u narednom periodu, kao garancija razvoja alternativnog rješavanja sporova, dok izazovi na putu podsticanja i unaprjeđenja alternativnog rješavanja sporova moraju biti blagovremeno prepoznavati, u cilju njihovog ažurnog prevazilaženja.

Program razvoja alternativnog rješavanja sporova je dio Srednjoročnog programa rada Vlade Crne Gore 2018 – 2020. godina, kojim je, u okviru strateškog prioriteta 2 "Crna Gora – država vladavine prava i dobrog upravljanja", predviđeno poboljšanje pristupa pravdi građanima i pravnim subjektima primjenom alternativnih načina rješavanja sporova, čime će se postići veći nivo efikasne i pravovremene zaštite prava.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 30.10.2019.


Naslov: Redakcija