Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O NACIONALNOM JAVNOM EMITERU RADIO I TELEVIZIJA CRNE GORE: Dodatno su definisana pitanja konflikta interesa članova Savjeta, te kriterijuma za njihov izbor. Novine su i institut Ombudsmana RTCG, te Upravno finansijski odbor

04.11.2019.


Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore.

Tokom izrade, dokument je u tri navrata bio predmet međunarodne monitoring ekspertize, pa je u potpunosti usaglašen sa standardima Savjeta Evrope.

Predlog zakona je plod aktivnosti radne grupe u kojoj su bili predstavnici Vlade, javnog servisa, civilnog sektora, univerziteta, medijskih regulatora i međunarodni eksperti, ali i široke javne rasprave, istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Predlog zakona o Radio i Televiziji Crne Gore sadrži sve normativne pretpostavke potrebne za institucionalno, politički i finansijski nezavisan javni servis, pri čemu su ojačani postojeći i definisani novi instituti - naglasio je on.

Kako je istakao ministar Bogdanović, novim aktom dodatno su definisana pitanja konflikta interesa članova Savjeta, te kriterijuma za njihov izbor. Novine su, uz ostalo, i institut Ombudsmana RTCG, te Upravno finansijski odbor.

- Stoga, sa posebnim zadovoljstvom želim istaći da su Predlogom zakona, koji je na zahtjev našeg ministarstva, odnosno Vlade, prvi put bio predmet tri monitoring ekspertize, implementirane sve preporuke Savjeta Evrope iz JUFREX analize, te preporuke iz trostruke ekspertize Savjeta Evrope i Evropske komisije. Otud je ovaj Predlog zakona u finalnom mišljenju Savjeta Evrope i Evropske komisije ocijenjen kao u potpunosti usaglašen sa standardima Savjeta Evrope, odnosno da isti ne zahtijeva dodatne izmjene - zaključio je ministar Bogdanović.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo kulture, 31.10.2019.


Naslov: Redakcija