Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MISIJA MMF-A U CRNOJ GORI: Javni dug 59 odsto BDP-a, i dalje će rasti


Javni dug Crne Gore, koji iznosi 59 odsto bruto društvenog proizvoda BDP i dalje je rizik za javne finansije te zemlje, a ukoliko dođe do rasta zarada i troškova života u Crnoj Gori, moguće je da se povećaju penzije, rečeno je na sastanku predstavnika Centralne banke Crne Gore CBCG, Ministarstva finansija i predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda MMF.

Misija MMF-a, koja je boravila u Crnoj Gori od 22. oktobra do 2. novembra 2015. godine, pripremila je niz preporuka za Vladu Crne Gore u cilju smanjenja rizika po javne finansije.

Predstavnik MMF-a za Crnu Goru, Alasdair Scott, rekao je da je Crna Gora mala zemlja, a samim tim i osjetljiva na više potencijalnih rizika.

"Prva vrsta rizika o kojoj smo razgovarali jeste rizik po javne finansije. Ono što je jako bitno jeste da javne finansije budu zdrave, a da Vlada može da se zadužuje po najboljim mogućim uslovima. Ono o čemu se razgovaralo jesu i planovi za nepredviđene situacije. Crna Gora je mala zemlja, a samim tim osjetljiva je na više mogućih rizika. Moraju da postoje rezervni planovi, šta ako turistička sezone ne bude dobra kao ove godine", naveo je Scott, napominjući da će javni dug Crne Gore i dalje rasti, kao direktna posljedica potrošnje za autoput Bar-Boljare.

Ministar finansija u Vladi Crne Gore, Radoje Žugić, rekao je da se u razgovoru sa predstavnicima MMF-a uspjelo doći do zajedničkih ocjena i prijedloga za sve ono što znači ukupnu održivost crnogorske ekonomije.

"Ukazano nam je i na one elemente koji nose rizike. U zoni fiskalne ekonomije, deficit budžeta je ključni elemenat ranjivosti, elemenat koji generiše nivo javnog duga. Mislim da smo u ovom segmentu napravili iskorak. Javni dug Crne Gore iznosi 59 odsto bruto domaćeg proizvoda BDP. Iduće godine zbog zaduženja za gradnju autoputa dionice Smokovac-Mateševo, imaćemo prekoračenje javnog duga. Pripremićemo se od naredne godine za sanaciju javnih finansija, borićemo se protiv sive ekonomije. Sa novim timom u Poreskoj upravi pokušaćemo da naplatimo još više potraživanja", rekao je Žugić.

Na pitanje, može li se očekivati rast penzija i zarada, Žugić je kazao da to zavisi od nekoliko faktora.

"Što se tiče povećanja penzija, postoji formula na osnovu koje se utvrđuje obračunska vrijednost penzija. To je indeks koji se dobija iz rasta zarada i rasta troškova života. Ukoliko se desi taj rast, mi ćemo povećati penzije. Kada su zarade u pitanju, razmišljamo da vratimo zakon o zaradama u opticaj. Mi smo taj zakon kandidovali, i to je način da se uvede red kada su zarade u pitanju. Ni jedan član vlade Crne Gore nije među prvih stotinu u državi po nivou zarada. Nadam se, ako dođe do prihvatanja naše ideje, a ako se to desi, imaćemo mnogo više reda u zoni potrošnje", rekao je Žugić.

Guverner CBCG, Milojica Dakić, poručio je da je bankarski sektor u Crnoj Gori u ovom momentu stabilan, likvidan i solventan.

"Novoodobreni krediti banaka u ovom momentu iznose 650 miliona eura, a krediti u kašnjenju su smanjeni. Takođe, zabilježeno je i smanjenje nekvalitetnih kredita, u ovom trenutku iznose 13,7 odsto ukupnih kredita", saopštio je Dakić.

Izvor: Vebsajt CdM, 03.11.2015.