Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PREDSTAVLJEN IPA PROJEKAT "RAZVOJ BEZBJEDNOSTI HRANE I FITOSANITARNE SLUŽBE U CRNOJ GORI": Usklađivanjem zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije EU svi proizvodi na tržištu moraće zadovoljiti jednake zahtjeve


Usklađivanjem zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije EU svi proizvodi na tržištu moraće zadovoljiti jednake zahtjeve, čime će se podići opšti nivo bezbjednosti hrane i povjerenja građana u proizvode koje kupuju, poručio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je, na predstavljanju IPA projekta "Razvoj bezbjednosti hrane i fitosanitarne službe u Crnoj Gori", poručio da je cilj politike bezbjednosti hrane zaštita zdravlja ljudi, ali i interesa potrošača, zaštita zdravlja i dobrobiti životinja i zdravstvena zaštita bilja.

Prema njegovim riječima, cilj je i sprječavanje unošenja i širenja zaraznih bolesti, kao i biljnih štetočina u Crnu Goru i EU.

"Visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi je sigurno jedan od glavnih ciljeva politika EU. Istovremeno, neophodno je obezbijediti efikasno funkcionisanje tržišta EU, što je moguće samo ako se standardi koji se odnose na bezbjednost hrane i proizvodnju dosljedno primjenjuju na teritoriji svih država članica EU", naveo je Ivanović.

Politika bezbjednosti hrane, kako je rekao, dobila je posebni zamah nakon više kriza hrane 90-tih godina prošlog vijeka.

Ivanović je podsjetio da su se tada pojavile bolesti kravljeg ludila, dioksina u hrani.

I danas, kako je rekao, ima mnogo problema, a ni Crna Gora nije imuna.

"Treba li da podsjećam na probleme aflatoksina, Q-groznice, azijske strižibube, kalsične kuge svinja, slinavke i šapa, bolesti plavog jezika, sušenja palmi, muve masline, voćne muve. Usklađivanjem zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i dostizanjem evropskih standarda svi proizvodi na tržištu moraće zadovoljiti jednake zahtjeve. Time će se podići opšti nivo bezbjednosti hrane, kao i povjerenja građana u proizvode koje kupuju", rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, u dijelu trgovine biljem, životinjama i hranom doći će do povećanja konkurentnosti domaćih proizvođača i uzgajivača.

"Istovremeno potrebno je podići opšti nivo kulture prehrane u Crnoj Gori. A to je zajednički posao svih nas", rekao je ministar.

Kako je saopštio, cilj Projekta "Razvoj bezbjednosti hrane i fitosanitarne službe u Crnoj Gori" je dalje jačanje bezbjednosti hrane, veterinarskih i fitosanitarnih standarda.

"Time dajemo naš doprinos očuvanju zdravlja ljudi, životinja i bilja u Crnoj Gori", rekao je Ivanović.

Ukupna vrijednost projekta je 1,7 miliona eura, od čega je 1,5 miliona eura iz IPA sredstava EU, dok kontribucija Crne Gore iznosi 200.000 eura.

"Korisnici projekta su Veterinarska Uprava, Fitosanitarna Uprava, Ministarstvo zdravlja, Uprava za inspekcijske poslova i laboratorije", rekao je Ivanović.

Kako je rekao, često se kao pitanje postavlja proizvodnja tradicionalnih domaćih proizvoda.

"Nema mjesta strahu da će doći kraj ovoj proizvodnji. Ali, sir, kajmak, pršutu i druge proizvode potrebno je proizvoditi uz ispunjenje zahtjevnijih higijenskih standarda. Time će se povećati bezbjednost ovih proizvoda", poručio je Ivanović.

On je rekao da je potrebno razlikovati tržišta kojima će ti proizvodi biti namijenjeni.

"Ako se radi o proizvodnji za lične potrebe ili o proizvodnji za domaće tržište, a ne za izvoz na tržište EU, uglavnom nije predviđena zabrana, jer tu pravna tekovina EU prepušta način regulisanja tržišta nacionalnom zakonodavstvu. To međutim ne znači da će brojni neregistrovani prodavci na lokalnim pijacama opstati. Ne, moraće da se prilagode propisima i uskladiti svoje poslovanje sa propisima o registraciji, izdavanju računa, higijeni proizvodnje i prodaje, deklarisanju proizvoda, kontroli", naveo je Ivanović.

Izvor: Vebsajt CdM, 03.11.2015.