Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

APELACIONI SUD CG: Ukidanje presuda i odluka nižih sudova dokaz je Sud na pravi način uočava probleme u pogrešnom tumačenju propisa

04.10.2017.


Ukidanje presuda i odluka nižih sudova - dokaz je da Crna Gora ima jak Apelacioni sud, koji na pravi način uočava probleme u pogrešnom tumačenju propisa, kaže predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica. Ona je to ukazala odgovajući na pitanje kako komentariše to što sve češće pred ovim drugostepenim sudom padaju presude i odluke.

Vrhovni sud i Sudski savjet, kaže Medenica, provjeravaju i stručnost sudija, i do sada nije bilo negativnih ocjena.

Uloga Apelacionog suda je da provjerava zakonitost sudskih odluka i presuda, tako da ne treba da čudi kada ih ukine, poručuje predsjednica Vrhovnog suda.

"Ja volim sto imamo jak Apelacioni sud i što na pravi način uoči probleme da li pogrešnog tumačenja prave norme ili slobodnog sudijskog uvjerenja u širini primjene zakona. I to se sve da ispraviti", kaže ona.

Zato je, kaže Medenica, dobro imati jake sudove na višim istancama kako bi kvalitetno provjeravali rad nižih. Provjerava se i rad sudija pojedinčno, ali propisi, kaže Medeca, ne dozvoljavaju da se javno objave imena - kako onih koji dobro rade, tako i onih čije se presude rijetko potvrđuju.

"Mi te ocjene koristimo u svakodnevnom radu u dijelu njihovog napredovanja, to obično rade članovi Sudskog savjeta, ali i mi u Vrhovnom sudu u vidu rasporeda nekih poslova koji su nam u redovnoj nadležnosti", navodi Medenica.

Do sada, kaže Medenica, nije bilo slučajeva da je neki sudija dobio negativnu ocjenu, koja bi ga spriječila da napreduje u karijeri.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 02.10.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija