Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONOM O OGRANIČAVANJU UPOTREBE DUVANSKIH PROIZVODA ČIJE SE USVAJANJE OČEKUJE OGRANIČAVA SE UPOTREBA DUVANSKIH PROIZVODA I JASNO DEFINIŠE ZABRANA PUŠENJA NA JAVNIM PROSTORIMA I RADNIM PROSTORIMA

04.09.2018.


Nacrt zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda trebalo bi što prije da bude na dnevnom redu sjednice Skupštine Crne Gore, jer je javna rasprava o tom aktu završena u decembru, ocijenili su iz nevladinih organizacija (NVO) Juventas i Centar za monitoring i istraživanje (CeMI).

Oni su podsjetili da je prošlo nepunih godinu, od kako je urađen Nacrt zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, a da se njegovo usvajanje i implementacija i dalje čekaju.

"NVO Juventas i CeMI više puta su apelovali prije početka turističke sezone, na značaj što ranijeg usvajanja i implementacije ovog zakona, međutim odgovor je izostao. Postavlja se pitanje zašto i zbog čega se prolongira predlaganje zakona Skupštini na usvajanje i implementaciju?", naveli su u saopštenju NVO Juventas iz CeMI.

Oni su pojasnili da se novim zakonom o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, jasno definiše zabrana pušenja na javnim prostorima i radnim prostorima.

"Implementacijom tog zakona poništavaju se sporne odredbe zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda, akustičnih i elektroakustičnih uređaja, kojim je trenutno predviđeno, da ugostitelji plaćaju taksu, u iznosu od jedan euro po metru kvadratnom, ukoliko žele omogućiti", kazali su iz NVO Juventas i CeMI.

Oni smatraju i da bi trebalo što prije unaprijediti znanje i ojačati inspekcijske službe za postupanje po Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

U NVO Juventas i CeMI ocijenili su da je potrebno kontinuirano podsjećati da je Crna Gora potpisala Okvirnu konvenciju kontrole duvana (FCTC) i time se, kako su pojasnili, obavezala da će sprovoditi dosljednu politiku u oblasti kontrole duvanskih proizvoda.

Iz NVO Juventas i CeMI su ocijenili da je u proteklih pola godine bilo više događaja kojima su, kako su naveli, predstavnici vlasti prekršili konvenciju.

"Tako imali pozdravljanje otvaranja rada novog duvanskog komninata, od strane trenutnog potpredsjednika Vlade za ekonomski sistem i finansije i tadašnjeg gradonačelnika Podgorice, kao i organizovanje Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava, prilikom kojeg je predstavnik jedne duvanske kompanije aktivno lobirao za izmjenu akciznog kalendara u cilju snižavanja akciza na duvanske proizvode, što se i dogodilo na prvoj sjednici vlade nakon održanog samita", naveli su iz NVO CeMI i Juventas.

Oni su ukazali da posljednji podaci Instituta za javno zdravlje ukazuju na porast broja pušača i to za 4,4 odsto.

"A porast broja pušača i izloženost duvanskom dimu je u direktnoj vezi sa zabrinjavajućim izdvajanjem novca za liječenje kardiovaskularnih i malignih oboljenja", upozorili su iz NVO Juventas i CeMI.

Rezultati analize SZO, kako su naveli, upozoravaju da će nesprovođenje odredbi o zabrani pušenja na javnim mjestima koštati Crnu Goru 10.514 života.

"Ukoliko se zakon usvoji, dugoročno posmatrano smanjenje prevalence pušenja sačuvalo živote 37.522 građana Crne Gore, što predstavlja šest odsto ukupnog stanovništva naše zemlje. Dodatno, smanjila bi se izdvajanja za liječenje različitih kardiovaskularnih i malignih oboljenja, uzrokovanih pušenjem", istakli su iz NVO Juventas i CeMI.

Oni su kazali da, kada je nekadašnja državna zajednica SCG trebala da potpiše Okvirnu konvenciju o kontroli duvana, proces je išao prilično sporo, "a predstavnici Ministarstva zdravlja su tada saopštili da proces usvajanja usporava duvanska industrija".

"Da li je to i danas slučaj?", upitali su iz NVO Juventas i CeMI.


IZVOR: RTCG 03.09.2018


Naslov: Redakcija