Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA 71. SJEDNICA SAVJETA CENTRALNE BANKE

04.08.2020.


Na 71. sjednici Savjeta Centralne banke Crne Gore, kojom je predsjedavao guverner Centralne banke, dr Radoje Žugić, Savjet je donio Rješenje o oduzimanju odobrenja platnoj instituciji „Diners Club International Montenegro“ d.o.o. Podgorica za pružanje platne usluge – izdavanje i/ili prihvatanje platnih instrumenata jer pomenuta platna institucija nije održavala iznos sopstvenih sredstava na nivou koji propisuje Zakon o platnom prometu, niti je sprovela mjere koje joj je naložila CBCG u pravcu usklađivanja poslovanja sa zakonom.

Na sjednici je razmatran i usvojen Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za maj 2020. godine. Konstatovano je da su aktivnosti Centralne banke tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama.

Takođe, na sjednici je usvojena Odluka o izmjenama odluka i drugih akata Centralne banke Crne Gore zbog promjene obaveznosti upotrebe pečata od strane privrednih društava. Pomenuta odluka je donijeta radi usaglašavanja sa novim Zakonom o privrednim društvima, kojim je, u cilju smanjenja biznis barijera, ukinuta obaveznost upotrebe pečata od strane privrednih društava. Dakle, novina danas usvojene odluke je u tome što se, u svim odlukama i drugim aktima CBCG, obavezna upotreba pečata zamjenjuje mogućnošću upotreba pečata od strane privrednih lica, osim kada ta lica posluju elektronskim putem u kom slučaju su dužna da koriste elektronski pečat.

Savjet je usvojio i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o strukturi, bližim uslovima i načinu otvaranja i ukidanja transakcionih računa. Novim izmjenama i dopunama se, između ostalog, preciznije određuju pojmovi „rezident“ i „nerezident“, u cilju jasnije primjene Odluke. Dalje, Odlukom se određuje poseban tretman transakcionih računa pri statusnim promjenama banaka, kako bi im se olakšalo poslovanje u tim slučajevima. Pored navedenih, ovom odlukom se propisuje niz izmjena i dopuna u cilju pojednostavljivanja procedura otvaranja i ukidanja transakcionog računa.

Savjet je usvojio Odluku o dopunama Odluke o sopstvenim sredstvima platnih institucija i Odluku o dopunama Odluke o sopstvenim sredstvima institucija za elektronski novac. Ovim odlukama se propisuje obaveza platne instuticije i institucije za elektronski novac da kvartalno izvještavaju Centralnu banku o visini sopstvenih sredstava i minimalnim zahtjevima za sopstvenim sredstvima. Na ovaj način će CBCG biti u mogućnosti da efikasnije prati nivo sopstvenih sredstava platnih i insitucija za elektronski novac, što je važan parametar preko koga se prati i sigurnost i stabilnost njihovog poslovanja.


IZVOR: Vebsajt Centralne banke Crne Gore, 31.07.2020.


Naslov: Redakcija