Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIRANJU UPRAVLJANJA VODAMA: Opštini Nikšić dva miliona eura naknade na ime korišćenja akumulacija

04.08.2020.


 

Opština Nikšić će na osnovu novih odredaba Zakona o finansiranju upravljanja vodama, koji je usvojen u četvrtak, ostvariti dodatne godišnje prihode od oko dva miliona eura, kao naknadu na ime korišćenja akumulacija.

 

Izmjene Zakona, kako ističu u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, propisuju znatno pravedniju rapodjelu naknada opštinama na ime korišćenja akumulacija.

 

"Da bi se izvršila pravilna raspodjela naknada kao i valorizacija prostora ocjena je da je neophodno uvesti i obavezu plaćanja naknada po osnovu površine potopljenog korisnog zemljišta koje bi u slučaju da nije potopljeno moglo da se koristi u svrhe razvoja poljoprivrede, gradske i druge infrastrukture. Možemo konstatovati da će primjena Zakona o finansiranju upravljanja vodama omogućiti mnogo pravičniju raspodjelu sredstava za korišćenje akumulacija, a što će konačnom biti značajan benefit za jedinice lokalne samouprave pa i za državu", istakao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

 

Zakon propisuje da Elektroprivreda Crne Gore na ime naknada, kao korisnik akumulacija, godišnje Opštini Nikšić uplaćuje oko dva miliona eura.

 

"Ovaj zakon znači ispravljanje istorijske nepravde prema opštini Nikšić, koja je najveće svoje površine podarila Elektroprivredi Crne Gore za akumulacije na bazi kojih Elektroprivreda proizvodi energiju i prodaje je. Red je da opština na bazi te plavljene površine dobije redovnu godišnju finansijsku naknadu. Finansijska naknada za budžet opštine na godišnjem nivou biće oko dva miliona eura", naglasio je Simović.

 

Tokom rasprave u Skupštini Crne Gore potpredsjednik Simović je izrazio uvjerenje da će ovo uvećanje prihoda Opštine omogućiti dodatna ulaganja u lokalnu infrastrukturu, kako bi se nastavio pozitivan trend razvoja Nikšića.

 

"Lokalni budžet dobiće potrebna sredstva koja će ubrzati inače dobar razvojni zamah koji se već uveliko vidi u Nikšiću i građani Nikšića to već dobro prepoznaju i građani Nikšića to dobro cijene", zaključio je Simović.

 

 


IZVOR: Vebsajt RTCG, 02.08.2020.


Naslov: Redakcija