Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAHTAMA: Vlada ne namjerava da mijenja ultraliberalni fiskalni okvir u kome već 10 godina funcioniše „elitna jahting industrija“

04.08.2017.


Aktuelna poreska i druga rješenja iz Zakona o jahtama ("Sl. list RCG", br. 46/2007 i "Sl. list CG", br. 73/2010 - dr. zakon, 40/2011 - dr. zakon, 42/2015 i 16/2016), između ostalog, omogućavaju sniženu stopu PDV-a koji iznosi 0 ili sedam odsto, kupovinu goriva i snabdijevanje jahti hranom, pićem i duvanom oslobođenim carine, akciza i poreza, liberalne propise vezane za uvoz robe i izmjenu broja putnika na jahti koji faktički pospješuju takozvani. crni čarter, kao i nepostojanje PDV-a na usluge čartera jahte koji započinje u nekoj od naših luka.

Takva rješenja nezamisliva su za države EU, zbog čega su posebno nezadovoljni u susjednoj Hrvatskoj gdje i odlazi većina jahti što u Crnoj Gori započinju čartere, praveći nelojalnu konkurenciju tamošnjim legalnim izdavaocima plovila za sport i rekreaciju.

„To je dio osmišljene razvojne politike i strategije. Da biste bili uspješni morate biti konkurentni, a konkurentni ne možete biti sami ako država ne unapređuje poslovni ambijent i čini ga konkurentnim. Vlada će nastojati da tu konkurentnost održi jer su sada mnogi u okruženju ljubomorni na nas i pokušavaju da tu našu konkurentnost ugroze”, kazao je je prošle sedmice premijer Duško Marković.

Odgovarajući na pitanje „Vijesti“ da li je nakon 10 godina došlo vrijeme da država razmisli o postepenom povećanju fiskalnih nameta na tu industriju čiji su klijenti uglavnom vrlo imućni, premijer je rekao da finansijske povlastice koje uživa elitni jahting u Crnoj Gori „ne ugrožavaju finansijsku održivost, neko doprinose budžetskim prihodima i rastu ekonomije”.

„Nemam dilemu da Vlada treba da ostane na takvom opredjeljenju i to će biti od koristi i za građane i za državu“, zaključio je Marković.


IZVOR: Vijesti, 02.08.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija