Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

KOSOVSKA SKUPŠTINA GLASA ZA SPORAZUM O DEMARKACIJI TOKOM OVOG MJESECA


Milan Paunović koji je predvodio crnogorski pregovarački tim o demarkaciji granice sa Kosovom saopštio je da ima informaciju da će kosovski parlament glasati o ratifikaciji Sporazuma Crne Gore i Kosova tokom ovog mjeseca.

On je za RTCG kazao da je stav Crne Gore da je ovo pitanje završeno potpisivanjem Sporazuma, a da je i rasprava u kosovskom parlemantu potvrdila da je to, u Prištini, prije svega unutrašnje političko pitanje.

Paunović je podsjetio da su pregovori trajali tri godine.

"Mandat Komisije, i naše i kosovske, nije bio da crtamo nove granice već da postojeće granice, nekadašnje republičke, katastarske, administrativne, identifikujemo, usaglasimo i utvrdimo. To smo i uradili", kazao je Paunović.

Veoma mudrim ocijenio je potez bivše kosovske predsjednice Jahjage da formira međunarodni ekspertski tim.

"Oni su bili impresionirani načinom vođenja pregovora. Potpisanim sporazumom su se dvije države obavezale, u skladu sa članom 12, da će ga ratifikovati. Crna Gora je već to uradila krajem prošle godine u cilju stupanja na snagu, a to podrazumijeva da se u roku od dvije godine od njegovog stupanja na snagu izvrši obilježavanje ugovorom utvrđene državne granice", istakao je on.

Na pitanje koliko je realna konstatcija kosovskog opozicionara Ramuša Haradinaja da će sporazum pasti, Paunović je odgovorio da Sporazum neće pasti.

"Sporazum će biti ratifikovan i u kosovskom parlamentu, prije ili kasnije. To je jasno saopštavano i ranije, a i danas u parlamentu Kosova", kazao je Paunović.

Ponovljeni sui . kako je rekao, stavovi predstavnika SAD i EU koji su dali punu podršku ovom sporazumu.

Izvor: Vebsajt CdM, 03.08.2016.