Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENI ZAKONA O DOPRINOSIMA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE: Predlogom zakona predviđena njegova primjena od 1. jula. Imajući u vidu da je rok probijen, on će se amandmanski pomjeriti

04.07.2019.


Povećanje minimalne zarade na 222 eura i smanjenje doprinosa na zdravstveno osiguranje za dva procenta teško da će biti primijenjeno od 1. jula, kako je predviđeno prijedlogom tog zakona, jer je on još u skupštinskoj proceduri, saopšteno je na sjednici Odbora za ekonomiju, koji je dao podršku Predlogu zakona o izmjeni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Predstavnica Ministarstva finansija Biljana Peranović je najavila da će rok amandmanski pomjeriti. Na odboru je objašnjeno da će se nakon najnovijih odluka opterećenje rada smanjiti sa 67 na 64 odsto. Raško Konjević je ocijenio da je i to ekstremno visoko i da bi bilo konkurentno smanjenje na 55 do 60 odsto. On je pitao da li Vlada planira da se ozbiljno i sveobuhvatno pozabavi smanjenjem, ali i tražio objašnjenje zašto se opredijelilo za smanjenje doprinosa za zdravstvo, a ne za PIO.

Istakao je da je država najnedisciplinovaniji poreski obveznik, odnosno državne firme Montenegro erlajnz, željezničke kompanije i slično. Peranović je objasnila da je analiza Vladinog tima pokazala da je najbezbolnije smanjenje doprinosa za zdravstvo, jer bi se ugrozio Fond PIO. Dodala je da je Vlada prepoznala visoku opterećenost rada i da se preduzimaju mjere za daljnje sniženje.

"Ide se u reformu poreskog sistema, poreske administracije, uvođenje fiskalizacije... Na taj način želimo da proširimo bazu i smanjimo sivu ekonomiju, čime bi se stvorili uslovi za dalje smanjenje opterećenja rada", objasnila je Peranović i dodala da se povećanjem na 222 eura učešće minimalne je ukazao da ovo smanjenje na godišnjem nivou čini 24 miliona eura i objasnio da postoji mogućnost da Vlada iz nekih drugih sredstava pomogne Fondu zdravstva.

"Pomagati Fondu PIO na takav način nije uobičajeno", podsjetio je on.

Boris Mugoša je ocijenio da manjak po osnovu uplate doprinosa treba nadomjestiti kroz širenje poreske osnovice.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 02.07.2019.


Naslov: Redakcija