Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI IZMJENE ZAKONA O SUDSKOM SAVJETU I SUDIJAMA

04.07.2019.


Ministarstvo pravde formiralo je radnu grupu koja će se baviti izmjenama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama ("Sl. list CG", br. 11/2015, 28/2015 i 42/2018), saopštila je članica Savjeta Ana Perović Vojinović.

Članovi radne grupe, osim Perović Vojinović, su predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević i sudija Vrhovnog suda Miraš Radović.

Perović Vojinović je, za okruglim stolom, na kojem je predstavljen izvještaj "Izbor i napredovanje sudija i tužilaca u Crnoj Gori", Akcije za ljudska prava (HRA), saopštila da je radna grupa formirana, ali da još nijesu održali formalni sastanak.

"Pripremamo materijale da bi se koncentrisali na neophodne izmjene jer je vrlo teško", navela je Perović Vojinović i dodala da bi najbolje bilo da se radi novi zakon.

Izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević ocijenila je da reforma sudstva još nije dala zadovoljavajuće rezultate.

"Sudski savjet nije ispunio svoj cilj i politički uticaj koji su poslanici imali na izbor sudija nije dovoljno isključen", smatra Gorjanc Prelević.

Ona je ukazala da se u Sudskom savjetu i dalje nalazi ministar pravde, i ugledni pravnici za koje nijesu propisani dovoljni kriterijumi nezavisnosti koji bi isključili politički uticaj.

"Osnovna kritika sastava Sudskog i Tužilačkog savjeta je da ne garantuju isključivanje političkog uticaja, odnosno nezavisnost i samostalnost tih tijela", navela je Gorjanc Prelević.

Kako je rekla, neki članovi Sudskog i Tužilačkog savjeta ne bi mogli da zadovolje uslove za savjete Agencije za sprječavanje korupcije, Agencije za elektronske medije i Radio i Televizije Crne Gore, a koji imaju kriterijume koji sprječavaju sukob interesa i obezbjeđuju da članovi ne budu pod političkim uticajem.

Ona je dodala da se nada da će radna grupa koja će se ponovo baviti Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama izmjenama unijeti te kriterijume.

Govoreći o izboru sudija i transparentnosti, Gorjanc Prelević je ukazala da nije poštovan Plan slobodnih sudijskih mjesta, a da, kada ju u pitanju napredovanje sudija, pravila za utvrđivanje ocjena nelogična.

"Predstoji reforma Zakona o Sudskom savjetu. Sugerisaćemo da se način ocjenjivana promijeni, a koji dovodi da kod napredovanja prevladava subjektivna ocjena članova Sudskog savjeta tokom intervjua nad ocjenom rada sudije", rekla je Gorjanc Prelević.

Prema njenim riječima, da bi se ispunile preporuke GRECO-a neminovno je da mora da se promijeni Ustav.

"Preduslov svega je da moraju da se pojačaju garancije nezavisnosti i samostalnosti Sudskog i Tužilačkog savjeta", istakla je Gorjanc Prelević.

U Izvještaju je ukazano da praksi, dva bivša visoka stranačka funkcionera, prema preporuci Evropske mreže sudskih savjeta ne bi trebalo da budu u sastavu Sudskog savjeta, kao i da ne bi ispunili uslov za članstvo u Savjetu ASK-a, gdje se zahtijeva da kandidat posljednjih deset godina prije izbora nije obavljao političke funkcije.

Članica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer se ne slaže da u preporuci Evropske mreže sudskih savjeta piše da neko ko je bio na nekoj političkog funkciji nikada ne može biti član Sudskog savjeta, već da ne može biti u nekom razumnom vremenskom periodu prije i poslije mandata.

"Normalno je da dok je u statusu poslanika ne može da bude član Savjeta, ali mora da postoji neki razuman period. Ne možemo apsolutno zabraniti da neko ko je jednom bio poslanik, ili ima neku drugu političku funkciju ne moiže da se bavi ničim drugim", dodala je Simović Zvicer.

Simović Zvicer je ukazala da je ministar pravde po Ustavu prepoznat kao član Sudskog savjeta.

"Mi kao članovi Sudskog savjeta tu ne možemo da uradimo ništa. Oni koji su kreirali takva rješenja treba i da ih mijenjaju", poručila je Simović Zvicer.

Na pitanje da li ih kao predstavnike Sudskog savjeta zabrinjava što se na posljednjim konkursima po jedan sudija javi za mjesto predsjednika suda, Perović Vojinović je rekla da se lično nikada ne bi odvažila na takvo nešto, jer je funkcija predsjednika suda vrlo važna i izazovna.

Simović Zvicer smatra da je tradicionalizam u Crnoj Gori jedan od razloga malog broja kandidatura.

Članice Sudskog savjeta nijesu mogle da saopšte kada se može očekivati izbor predsjednika Vrhovnog suda.

U Izvještaju je ocijenjeno da je sastav Tužilačkog savjeta ostao bez dovoljnih garancija nezavisnosti, odnosno sprječavanja sukoba interesa.

Članovi Tužilačkog savjeta i dalje mogu biti tužioci i ugledni pravnici koji su u bliskim porodičnim vezama sa sadašnjim ili bivšim visokim partijskim funkcionerima ili funkcionerima izvršne vlasti.

"Kao i kod Sudskog savjeta, nema ograničenja u odnosu na politički angažman za članove iz reda uglednih pravnika", piše u Izvještaju.

Tokom 2017. i prošle godine uočen je nastavak trenda interesovanja državnih tužilaca za rad u Podgorici, dok nije bilo interesovanja za dobrovoljno premještanje u druge gradove.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 01.07.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija