Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SA RADOM POČEO PORTAL OTVORENIH PODATAKA

04.07.2018.


Ministarstvo javne uprave pokrenulo je nedavno Portal otvorenih podataka www.data.gov.me. Portal sadrži podatke dostupne za upotrebu i objavljivanje bez ograničenja, zajedno sa korisnim informacijama o samim podacima (metapodaci), poput onih na šta se tačno skupovi podataka odnose, za koji vremenski period važe, ko ih je objavio i kada i ostale koje omogućavaju njihovu lakšu pretragu.

Otvoreni podaci su digitalni podaci u posjedu organa vlasti, besplatno dostupni na internetu, koje svako može koristiti i dalje objavljivati u bilo koju svrhu i koji su dati u formatu koji je moguće računarski obrađivati i analizirati. Mnoge inicijative za otvorene podatke se odnose na pretvaranje podataka koji su već javno dostupni u formate koji su pogodni za ponovnu upotrebu, što ih čini moćnim alatom za razvoj privatnog sektora, otvaranje novih poslovnih prilika i razvoj djelotvornije uprave. Sa druge strane, državni organi na ovaj način posluju transparentnije - direktno informišu i uključuju građane i privredu u svoje aktivnosti i tako učvršćuju odnos povjerenja.

Pored rada na portalu, Ministarstvo javne uprave je izradilo pravila objavljivanja informacija u otvorenom formatu koja su obuhvatila i programsko uputstvo za organe vlasti za objavljivanje podataka u otvorenom formatu, odnosno korišćenje portala. Pored skupova podataka organa vlasti, portal će sadržati i najzanimljivije aplikacije koje su nastale korišćenjem skupova podataka (primjere upotrebe).

U narednom periodu organima predstoji dodavanje novih setova podataka, kao i njihovo adekvatno preuzimanje i korišćenje. Portal www.data.gov.me u budućnosti treba da postane centralno mjesto setova podataka svih institucija, mjesto dijeljenja informacija o temi otvorenih podataka, kao i mjesto susreta i komunikacije samih institucija i korisnika sistema (građani i privreda).

Objavljivanje podataka u mašinski čitljivom formatu je obaveza propisana Zakonom o slobodnom pristupu informacijama ("Sl. list CG", br. 44/2012 i 30/2017)koji je usklađen sa direktivom Evropske uniije koja se odnosi na informacije u javnom sektoru.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo javne uprave, 02.07.2018.


Naslov: Redakcija