Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OSNOVNI SUD U PODGORICI: Trenutno se u radu nalazi 23 predmeta koji traju duže od deset godina, od kojih nijedan nije iz krivičnog referata. Najčešći razlozi za dugo trajanje postupaka su ukidanje odluka više puta, problemi sa dostavom, složena vještačenja, uključen međunarodni element i slično

04.07.2017.


Pred Osnovnim sudom u Podgorici trenutno se u radu nalazi 23 predmeta koji traju duže od deset godina, od kojih nijedan nije iz krivičnog referata, ukazala je savjetnica za odnose s javnošću tog suda Anja Krkeljić.

Ona pojašnjava da su najčešći razlozi za dugo trajanje postupaka ukidanje odluka više puta, problemi sa dostavom, složena vještačenja, uključen međunarodni element i slično.

Komentarišući statistiku Osnovnog suda u Podgorici, advokat Nikola Medojević tvrdi da su neka normativna rješenja doprinijela tome da su izvjesno sudovi danas znatno ažurniji u odnosu na vrijeme od prije nekoliko decenija.

"Razlozi odugovlačenja postupka često nemaju direktnu vezu sa sudom – problem dostavljanja poštom, neuredna evidencija adrese stanovanja, nedostupnost svjedoka, višestruke dopune nalaza vještaka i sl. uz instanciono ukidanje odluka i procesne razloge koji produžavaju njegov tok", smatra on.

Navodi da, posebno među sudijama, ima mišljenja da stranke često svojim postupanjem odlučujuće doprinose dužini trajanja postupka, da bi zavisno od uspjeha poslije bile najgrlatije u zamjerkama na račun suda i advokata.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 03.07.2017.


Naslov: Redakcija