Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU LICA ISTOG POLA: Omogućavanjem osobama istog pola, ostvarivanje osnovnih ljudskih prava ničim se ne ugrožavaju niti umanjuju prava lica koji nisu pripadnici LGBT populacije

04.06.2018.


Javna tribina u sklopu Javne rasprave o Nacrtu zakona o životnom partnerstvu lica istog pola koja traje od 14. maja do 24. juna 2018. godine, organizovana je u Bijelom Polju, od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Generalna direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Blanka Radošević Marović ukazala je da ovaj Nacrt zakona govori o pravu na zajednički život osoba istog pola i svim onim "pratećim" pravima i obavezama koja im iz tog statusa pripadaju.

"Omogućavanjem osobama istog pola, ostvarivanje osnovnih ljudskih prava ničim se ne ugrožavaju niti umanjuju prava drugih niti će ona, na bilo koji način mijenjati ili uticati na ostvarivanje prava drugih lica koji nisu pripadnici LGBT populacije", istakla je Radošević Marović.

Ona je naglasila da su u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava uvjereni da je crnogorsko društvo dovoljno zrelo da prihvati činjenicu da i osobe istopolne seksualne orijentacije imaju pravo na zajednički život, kao i dužnosti i obaveze koje iz njega proizlaze.

"Najveći dio ovog zakona odnosi se na niz prava i obaveza koja se, za mnoge od vas kao heteroseksualne osobe, naprosto podrazumijevaju, a riječ je o pravu na: zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu; penzijsko i invalidsko osiguranje; socijalnu i dječiju zaštitu; pravo na izdržavanje po osnovu partnerstva; pravo na nasljeđivanje;pravo na zajednički imovinu, i druga slična prava", istakla je Blanka Radošević Marović.

Ispred nevladinih organizacija koje su učestvovale u izradi ovog zakona, Danijel Kalezić iz NVO Queer Montenegro je izrazio zadovoljstvo uspješnom saradnjom sa Vladinim resorima i konačnim tekstom o Nacrtu zakona.

"Ovim će se Zakonom napokon regulisati prava i obaveze svih nas, u skladu sa savremenim konceptom ljudskih prava", poručio je Kalezić.

Naredna javna rasprava je planirana za 8. jun, 2018. godine u Budvi, dok će se završna održati u Podgorici, 19. juna 2018 godine.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Maja Jović, 31.05.2018.


Naslov: Redakcija