Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NOVI ZAKON O RADU: Poslodavac će biti u obavezi da nakon tri godine rada na određeno sa zaposlenim potpise ugovor o stalnom zaposlenju

04.06.2018.


Novim Zakonom o radu, koji je u pripremi, poslodavac će biti u obavezi da nakon tri godine rada na određeno sa zaposlenim potpise ugovor o stalnom zaposlenju, bez obzira da li je bio zaposlen kod tog poslodavca ili preko agencije, kažu sindikalci.

U Crnoj Gori 30 odsto zaposlenih ima ugovore na određeno vrijeme što je duplo više u odnosu na evropski prosjek.

Od 178 hiljada zaposlenih njih 54 hiljade ima ugovore na određeno - podaci su MOR-a na osnovu Ankete o radnoj snazi u Crnoj Gori.

To je duplo više od evropskog prosjeka, kažu u SSCG.

Iz Unije slobodnih sindikata kažu da su alarmantni podaci iz posljednjih nekoliko godina o broju tzv. prekarnih ugovora, koji zaposlenima ne omogućavaju sindikalno udruživanje kao i druga prava iz radnog odnosa.

Sindikalci kažu da će novim Zakonom o radu biti spriječene zloupotrebe, i da će poslodavac biti obavezan da u roku od tri godine potpisu ugovor na neodređeno.

"Jedan zaposleni ne može biti duže angažovan preko tri godine bilo preko agencije ili poslodavaca", pojašnjava Duško Zarubica, iz SSSCG.

U Uniji slobodnih sindikata kažu da nema dostojanstvenog rada dok u Crnoj Gori ne bude 90 odsto stabilnih ugovora na neodređeno vrijeme.

U SSS ističu da takvi ugovori motivišu radnike da daju veći doprinos kompaniji.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Kristina Pavićević, 02.06.2018.


Naslov: Redakcija