Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SPRJEČAVANJU KORUPCIJE: Agencija da kazni poslanike koji nijesu prijavili prihode

04.06.2018.


Centar za građansko obrazovanje (CGO) je podnio inicijativu Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) tražeći pokretanje postupka protiv 24 poslanika i poslanice i jednog gradonačelnika koji nijesu u skladu sa Zakonom o sprječavanju korupcije ("Sl. list CG", br. 53/2014 i 42/2017 - odluka US - dalje: Zakon) prijavili tačne i potpune podatke u imovinskim kartonima.

Željka Ćetković, iz CGO-a navodi da su mediji objavili, krajem 2017, da su poslanici i poslanice vladajuće koalicije dobili, shodno odluci koju je potpisao generalni sekretar Skupštine Crne Gore, tzv. varijablu ili dodatak na zaradu. Početkom maja 2018, kada je završena predaja i obrada imovinskih kartona javnih funkcionera, mediji su, takođe, ukazali da jedan broj tih poslanika i poslanica nije uredno prijavio navedeni dodatak na zaradu.

CGO je, takođe, pozvao ASK da izvrši provjeru vjerodostojnosti i svih drugih izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera i pokrene postupak protiv svih koji isti još uvijek nijesu podnijeli. Podsjećamo, Zakon predviđa sankciju u vidu novčane kazne od 500 do 2000 eura za neprijavljivanje tačnih i potpunih podataka javnih funkcionera o prihodima stečenim vršenjem djelatnosti.

"CGO cijeni da je posebno zabrinjavajuće kad Zakon ne poštuju oni koji ga usvajaju jer se time šalje poruka građanima i građankama da ima onih koji su iznad zakona i koji ne snose odgovornost za svoje postupke. Imajući u vidu i o kojem je Zakonu riječ, ovim se šalje i politička poruka o nespremnosti prihvatanja pravila na način da važe podjednako za političke donosioce odluke kao i za ostale građane i građanke. To je zabrinjavajuće i u kontekstu kontinuiranih ukazivanja domaćih i međunarodnih organizacija, a posebno institucija EU, na sveprisutnu i prožimajuću korupciju u Crnoj Gori i političku zarobljenost institucija", poručuje Ćetković.

Kaže i da se nikako ne smije ostaviti poslanicima na sopstveni izbor i savjest da odlučuju o tome koje će prihode propisane Zakonom kao obavezne za prijavu prijaviti, a koje ne, jer se time, kako poručuje Ćetković iz CGO-a, anuliraju i suština i principi prevencije i borbe protiv korupcije.

"CGO očekuje da ASK postupi blagovremeno i adekvatno po podnešenoj inicijativi i neselektivno sankcioniše javne funkcionere koji su prekršili Zakon", zaključila je Ćetković.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 03.06.2018.


Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija