Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O SOCIJALNOM SAVJETU: Predviđeno smanjenje broja članova Socijalnog savjeta sa 33 na 24, a uvodi se i princip rotacije u predsjedavanju Socijalnim savjetom

04.05.2018.


Vlada je nedavno utvrdila Predlog zakona o Socijalnom savjetu, a ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić naglašava da će izmjena postojeći zakon učiniti funkcionalnijim i preciznijim, te će unaprijediti rad Socijalnog savjeta.

Purišić ističe da je riječ o izmijenjenom i unaprijeđenom Zakonu o Socijalnom savjetu, koji je stupio na snagu početkom 2008. godine.

"Osnovni razlog zbog kojeg je vršena izmjena ovog zakona je da se tekst postojećeg zakona učini funkcionalnijim i preciznijim, kako bi se unaprijedio rad Socijalnog savjeta, kao mjesta gdje se nivelišu interesi sva tri socijalna partnera o najvažnijim pitanjima, što bi trebalo da dovede unapređenja samog procesa socijalnog dijaloga", ukazao je ministar, podsjetivši da je to bila jedna od sugestija Evropske komisije u najnovijem Izvještaju.

U cilju što efikasnijeg rada, naglašava Purišić, novi zakon predviđa smanjenje broja članova Socijalnog savjeta sa 33 na 24, a uvodi se i princip rotacije u predsjedavanju Socijalnim savjetom.

"Novi zakon o Socijalnom savjetu predviđa jačanje Sekretarijata Socijalnog savjeta u svakom smislu i institucionalnom i finansijskom, što bi trebalo da obezbijedi dobru podršku radu Socijalnog savjeta. Takođe je uveden i princip rotacije u predsjedavanju Socijalnim savjetom, pa će ubuduće po godinu dana predsjedavati Socijalnim savjetom svi reprezentativni socijalni partneri, dakle predstavnik Vlade i predstavnici reprezentativnih sindikata, odnosno udruženja poslodavaca", zaključio je Purišić.


IZVOR: Vebsajt CdM, 26.04.2018.


Naslov: Redakcija