Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CG NIJE POTREBAN ARANŽMAN SA MMF-OM

04.05.2017.


Crnoj Gori trenutno nije potreban aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), saopštio je viceguverner Centralne banke (CBCG) za finansijsku stabilnost i platni promet, Nikola Fabris.

On je rekao da na proljećnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke SB, koje je završeno prošle sedmice u Vašingtonu, nije bilo riječi o sklapanju tog aranžmana.

"Procjena je da nam, u ovom trenutku, takav aranžman nije potreban", ukazao je Fabris.

Predstavnici MMF-a su na sastanku sa članovima crnogorske delegacije u Vašingtonu podržali fiskalnu konsolidaciju i spremnost za aktivno upravljanje javnim dugom u Crnoj Gori.

Fabris je saopštio da je sa predstavnicima MMF-a dogovorena tehnička pomoć za implementaciju i podizanje kapaciteta bankarske supervizije, kao i supervizijskih kapaciteta i standarda Agencije za nadzor osiguranja.

"Naročito je značajna tehnička pomoć usmjerena na uvođenje Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja (IFRS 9), koji će biti obavezan za sve banke i druge institucije od 1. januara naredne godine", rekao je Fabris, navodeći da će uvođenje tih standarda rezultirati strožim praksama rezervisanja i značajno doprinijeti jačanju finansijske stabilnosti.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 30.04.2017.


Naslov: Redakcija