Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O GIMNAZIJI: Maturanti umjesto četiri polažu tri predmeta

04.05.2017.


Osim uvođenja specijalističkih gimnazija, smanjenja broja učenika na maksimalno 28 đaka u klupama po jednom odjeljenju, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gimnaziji, predviđa i promjene u dijelu koje se odnosi na polaganje maturskog ispita.

Naime, maturanti će od 2020/2021. polagati umjesto dosadašnja četiri, tri ispita. Polaganje će biti eksterno, što znači da će ih umjesto škole organizovati Ispitni centar.

Direktorica podgoričke Gimnazije "Slobodan Škerović" Zoja Bojanić-Lalović zadovoljna je najavljenim izmjena zakona koje će, kako je ukazala, obezbijediti kvalitetniju nastavu.

"Posebno je značajno što je novim zakonom omogućeno otvaranje specijalističkih odjeljenja, što je podrška učenicima da razvijaju one sposobnosti koje su im neophodne za nastavak školovanja", ukazala je Bojanić-Lalović.

"Smanjen je broj predmeta koji se polažu, tri umjesto dosadašnjih četiri, i to je značajno rasterećenje za učenike. Do sada su dva izborna predmeta učenici polagali interno, a novim zakonom predviđeno je da se svi ispiti polažu eksterno. Iako su do sada škole i ovim ispitima pristupale ozbiljno i odgovorno, ovakva organizacija polaganja je značajna jer će omogućiti izjednačavanje kriterijuma ispitivanja u svim gimnazijama. Tako se ne ostavlja prostor za sumnju koliko je objektivno ocijenjeno znanje učenika iz različitih škola", smatra Bojanić-Lalović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 02.05.2017.


Naslov: Redakcija